Банкеръ Daily

Свят

Гражданите на ЕС на Острова ще бъдат третиране като онези от останалия свят след Брексит

Гражданите на ЕС ще бъдат обект на същите имиграционни закони като тези от останалия свят, след като Великобритания напусне ЕС, съобщи БНР. Това е решението на британското правителство, одобрило схема, основаваща се на уменията, а не на националността. Схемата предвижда улесняване на идването на висококвалифицирани кадри и ограничаване на нискоквалифицираните. 

Правителството последва препоръките на независима комисия по въпроси на миграцията, които се подкрепят и от опозиционната Лейбъристка партия. Въпреки че кабинетът единодушно одобри схемата, има много опасения, че ограничаването на нискоквалифицираните имигранти от ЕС ще навреди сериозно на бизнеса. 

Според новата схема на работниците от ЕС няма да се дават преференции за сметка на тези от останалия свят. Източник на вестник „Индипендънт“ обаче е заявил, че схемата допуска нискоквалифицирани работници да идват и да работят в страната в определени сектори като селското стопанство и социалните грижи. 

Според сегашните договорености, идващите от Европа имигранти по време на преходния период след Брекзит ще получат същите права и гаранции, каквито имат останалите. Не е ясно обаче какво ще стане в случай на излизане на Великобритания без сделка, защото тогава няма да има преходен период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във