Банкеръ Daily

Свят

Граждани на ЕС могат да загубят право на престой във Великобритания

Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г., след което влезе в сила преходен период, по време на който се водиха преговори за бъдещите отношения.

Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, които живеят в Обединеното кралство, могат да загубят правото си на престой след като са пътували до родните си страни по време на пандемията от коронавируса, но не са успели да се върнат навреме, показва доклад, цитиран от вестник „Индипендънт“.

Министерството на вътрешните работи разпореди, че отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията „не би трябвало“ да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост, но гаранции се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19, били са в карантина или са били изследвани. 

След като около 1,3 милиона чуждестранни работници напуснаха Острова миналата година - най-големият отлив на хората след Втората световна война - правозащитниците се опасяват, че мнозина с намерение да се завърнат в домовете и работата си във Великобритания са загубили това си право, защото не са били в състояние да се върнат обратно в рамките на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничения и пътуванията между страните почти замря. 

Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г., след което влезе в сила преходен период, по време на който се водиха преговори за бъдещите отношения с британците. В края на декември 2020 г. бе сключено споразумение по темата.

Престой и работа във Великобритания и ЕС

Гражданите на ЕС във Великобритания и на Великобритания в ЕС, които са живели постоянно на съответните места преди януари 2021 г., имат право да продължат да живеят и да работят, стига да са регистрирани и да са получили разрешение за заселване от националните власти в страните от ЕС или Великобритания.

Британски граждани, които не живеят все още в ЕС, нямат автоматично право да живеят и работят в страни от ЕС и за тях могат да се прилагат ограничения. Режимът за работа и престой в Ирландия е различен, тъй като страната има отделно споразумение с Великобритания.

Британски граждани, които искат да посетят или да останат в ЕС повече от 90 дни по каквато и да е причина, трябва да покрият изискванията за влизане и престой спрямо граждани на страни извън ЕС. Това важи и за британци, които имат дом в ЕС. Професионалните квалификации на британските граждани не се признават автоматично в страните от ЕС, както беше преди.

Граждани на ЕС, които искат да се преместят за работа или дългосрочно пребиваване (над шест месеца) във Великобритания, ще трябва да покрият условията за миграция на британското правителство и да кандидатстват за виза.

Пътуване

Британските граждани могат да посещават ЕС за срок до 90 дни в рамките на всеки 180 дни, без да се нуждаят от виза.

Те обаче няма да могат да се възползват от бързите коридори за проверка на паспорти и граничен контрол в ЕС. Британците ще трябва да разполагат с билет за връщане и да могат да докажат, че имат достатъчно средства за престой. Паспортът им ще трябва да бъде валиден поне за следващите шест месеца.

Гражданите на ЕС ще могат да посещават Великобритания за срок до шест месеца без виза. Те ще трябва да представят валиден паспорт, за да бъдат допуснати в страната.

Здравеопазване

Гражданите на ЕС, които са временно във Великобритания, ще могат да ползват спешни медицински услуги с Европейската здравноосигурителна карта. За престой над шест месеца те ще трябва да заплатят допълнителна здравна такса.

Пенсионерите ще продължат да ползват здравни услуги там, където живеят. Страната, която плаща пенсията им, ще покрива разходите на страната, в която те пребивават.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във