Банкеръ Daily

Свят

Граждани на ЕС масово напускат работа в британското здравеопазване

Повече от 10 000 граждани от ЕС са напуснали британското здравеопазване след референдума за Брексит, 5000 от които са медицински сестри. Новите данни са публикувани днес в "Обзървър" от Либералдемократическата партия, предаде БНР.

Данните, получени по закона за свобода на информацията, показват, че 11 600 европейци са напуснали системата на британското здравеопазване. Най-сериозно са засегнати болниците в Северозападен Лондон и университетските болници в Оксфорд и Бристол. Данните показват още, че колкото повече здравни работници напускат, толкова по-малко медицински сестри пристигат. Броят на медицинските сестри от ЕС е намалял с 87 процента - от 6382 през 2016-2017 година до 805 през 2017-2018 година. От изнесената информация става ясно, че сред болниците, изразили загриженост от напускането на европейците, са и тези в избирателния район на премиера Борис Джонсън.

Лусиана Бърджър от Либералдемократическата партия е цитирана днес от вестник "Обзървър" да казва, че тези данни показват каква голяма заплаха представлява Брексит за националното здравеопазване, дори в "задния двор на Борис Джонсън", както се изразява, където европейският персонал е загрижен за бъдещето си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във