Банкеръ Daily

Свят

Град Месина е известен като "Вратата към Сицилия"

Катедралата е символ на града. Най-впечатляваща е часовниковата й кула, в която се намира един от най-големите часовници в света. В камбанарията й всеки ден механизирани фигури показват значими моменти от историята на града и привличат тълпи от наблюдатели.

Месина (Messina) е първият град, който посреща туриста, влизащ в Сицилия откъм Италия. Той е третият по големина на остров Сицилия и столица на едноименната провинция. Градът се намира най-близко до континентална Италия, поради което е известен като "Вратата към Сицилия". Месина е разположен в североизточното ъгълче на най-големия остров в Средиземно море, край Месинския пролив. Проливът отделя остров Сицилия от Апенинския полуостров и съединява Йонийско море с Тиренско. В най-тясната част (на север) е широк около 3.2 километра.

В митологията проливът е пазен от две морски чудовища Сцила и Харибда. Само аргонавтите и Одисей успяват да преминат успешно.

От много години в Италия се проектира мост (още от 1866 г.), който да съедини Калабрия и Сицилия през Месинския пролив. Това е един изключително амбициозен проект, тъй като трябва да се построи най-дългият мост в света. В момента връзката се осъществява чрез фериботи, които прекарват освен коли и пътници и вагоните на пристигащите от север влакове.

Месина е основан от гръцки колонисти през далечната 730 г. пр. н. По-късно е присъединен към Рим (264 пр. Хр.). Неколкократно е превземан от Византия и от арабите. През XII век преживява разцвет след включването му във владенията на норманите в Сицилия. През XVII-XIX век е присъединен към Арагон. Воюва срещу французите през 1674 г. и Неаполитанското кралство, а през 1861 г. е включен към Пиемонт.

Месина е важно пристанище, жп и шосеен възел с ферибот до континента, който превозва влаковата композиция. Развити са още и корабостроителна и винарска промишленост. В Месина има университет, основан още през 1548 година. Богатството на града се дължи предимно на пристанището му, от което се извършва търговията. Много хора са заети и в земеделието, тъй като климата на острова и плодородните му почви позволяват отглеждането на най-различни култури. Най-разпространените плодовете са портокали, мандарини и лимони, но има и множество маслинови дръвчета, които са част от чара на града. Силно развито е винарството, което дава едни от най-хубавите вина на острова.

Най-подходящият сезон за посещаване на Месина са пролетните и есенните месеци, тъй като през лятото е прекалено горещо.

Градът е разположена в силно сеизмична зона. Има чести земетресения, като най-разрушителното е било през 1908 г., когато почти целия град е бил в руини. В резултат на последвалото цунами жертвите на града са изчислени на около 60 000.

Почти целият град е сринат до основи, много от старинните сгради и архитектурните шедьоври, с които векове наред се е гордял градът, остават затрупани под руините. Започва се масово строителство, което придава съвсем друг облик на града, но се полагат грижи и за възстановяване на средновековните постройки и старинни църкви, които и днес са включени в туристическите маршрути. Практически след това Месина е изградена отново. А новият град е разположен върху два метра руини.

Този голям пристанищен град е сред най-посещаваните на острова, тъй като има древна и богата история, както и множество архитектурни забележителности. Най-ярката от тях е Катедралата. Символът на града датира от XII век. Катедралата е разрушавана и построявана два пъти - след земетресение (1908 г.) и бомбардировките  от 1943 година. Най-впечатляваща е часовниковата й кула, в която се намира един от най-големите часовници в света. В камбанарията й всеки ден механизирани фигури показват значими моменти от историята на града и привличат тълпи от наблюдатели.

Сред другите религиозни здания в Месина са Annunziata dei Catalani(XII-XIII век), повлияна от арабския архитектурен стил, Santa Maria degli Alemanni -вероятно е построена през XII век като параклис на тевтонските рицари. Тя е рядък пример за църква, построена само в готически стил и е смятана за пример на най-висшият израз на готическото изкуство по Средиземноморието. Тя е уникална за цяла Сицилия, тъй като на острова няма други готически забележителности.

Залата на елит­ния театър "Виторио Емануеле", пос­т­роен през XIV век, редовно посреща световноизвестни артисти.

Многобройни са фонтаните, разположени в центъра на града. Интересни обекти за посещение са фонтана Орион, построен през 1547 г. от Джовани Анджело Монторсоли, който се намира на площада на катедрата на Месина, както и фонтана на Нептун ( построен през 1557 г. отново от Джовани Анджело Монторсоли, на пристанището. Друга забележителност е фара San Ranieri,построен през 1555 година. В регионалният музей могат да бъдат видени творби на Караваджо и Антонели да Месина.

След последното голямо земетресение Месина е модерно застроен град, населяван от над 240 000 души. Има много добре развит туризъм, който се дължи не само на неговото стратегическо местоположение на острова, но и на стотиците атракции и забавления, които предлага, добрата кухня в съчетание с елитни заведения и хотели, както и изключително красива архитектура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във