Банкеръ Daily

Свят

Готвят нов референдум за независимост на Шотландия

Шотландската лидерка Никола Стърджън обяви днес, че следващата седмица ще представи нов законопроект за референдум за независимост на Шотландия, тъй като вотът за Брекзит е променил условията на принадлежността й към Великобритания, предаде Франс прес.

Законопроектът ще бъде представен идната седмица след консултации с шотландския парламент, заяви Стърджън при откриването на конгреса на Шотландската национална партия в Глазгоу.

"Решена съм да съдействам Шотландия да има възможност да преразгледа въпроса за независимостта си и това да стане преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, ако това е необходимо за отстояване на интересите на страната ни", отбеляза тя.

На референдума за британското членство в ЕС 62 процента от жителите на Шотландия, която има свой регионален парламент и правителство, гласуваха за оставане в Евросъюза и искат да запазят силната си обвързаност с ЕС. За тази цел Шотландия поиска правомощия да влияе върху преговорите с Брюксел.

Британският премиер Тереза Мей обаче отказва на парламента в Уестминстър и на регионалните парламенти да се даде право да гласуват условията на преговорите си с Брюксел и 27-те европейски партньори.

Избирателите не гласуваха, за да бъде гласът на шотландците и на нашия парламент игнориран, заяви първият министър Стърджън. Да се отказва на шотландския парламент правото да се произнесе по въпроса е акт на конституционен вандализъм, добави тя.

На референдума за независимост през 2014 г. 55 процента от шотландците гласуваха против. "Тогава вие ни казахте, че Шотландия е равностоен партньор в Обединеното кралство. Дойде моментът да го докажете", каза Стърджън, подчертавайки, че именно консервативното правителство на Тереза Мей я е накарало днес да иска нов референдум.

"Шотландия не е избирала да е в тази ситуация. Вашата партия ни постави в нея", изтъкна тя на конгреса на партията си.

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във