Банкеръ Daily

Свят

Готова ли е ООН за глобална реформа?

Антониу Гутериш

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш проведе  през седмицата дискусии с лидери от цял свят чрез видео връзка. По време на тях той заяви, че държавите трябва „да направят всичко възможно, за да избегнат разделението и конфликта“.

По данни на университета „Джон Хопкинс“ от 22 септември, общият брой на починалите от СОVID-19 в САЩ надхвърли 200 000 души. В речта си пред Общото събрание президентът Доналд Тръмп обаче отново хвърли вината за епидемията върху Пекин, игнорирайки фактите. В отговор постоянният представител на Китай в ООН Джан Дзюн заяви, че тези обвинения са напълно безпочвени. „В момента светът се нуждае от повече солидарност и сътрудничество, а не от конфронтация. Трябва да засилим взаимното доверие, а да не разпространяваме политически вируси“, посочи той.

Част от лидерите призоваха за реформа на глобалната организация. 

"Има спешна нужда от прилагане на „всеобхватни и значими реформи“ в ООН, като се започне с преструктурирането на Съвета за сигурност на ООН", заяви турският президент Реджеп Ердоган пред Общото събрание на организацията.

„Видяхме колко неефективни са съществуващите глобални механизми по време на тази криза. Беше очевидно, че отне седмици, дори месеци, докато Съветът за сигурност – най-важният орган за вземане на решения на ООН, включи пандемията в своя дневен ред. По този начин отново видяхме верността на тезата „че светът е по-голям от пет държави“, за която аз се застъпвах години наред от тази трибуна“, каза Ердоган.

Германската канцлерка Ангела Меркел отбеляза, че „твърде често Съветът за сигурност се оказва блокиран“, когато трябва да се приемат важни решения. „Нуждаем се от реформи. ООН трябва да се развива, за да може да отговаря на глобалните предизвикателства на 21-и век“, заяви Меркел, която отбеляза, че Германия е готова да поеме отговорност в „един разширен Съвет за сигурност“.

Френският президент Еманюел Макрон също сравни случващото се в организацията с глобалната пандемия. „Нашият общ дом, е в безпорядък, подобно на нашия свят", заяви френският президент.

„Неговите основи ерозират, стените му се напукват, понякога под ударите на същите тези, които го построиха“, каза той във видео, качено на сайта на световната организация по случай годишнината. Макрон не посочи имена, но по всяка вероятност има предвид САЩ на президента Доналд Тръмп, които от три години се дистанцират от ООН и няколко негови агенции.

Междувременно министрите на външните работи на четири държави със сериозен икономически потенциал от Европа, Азия и Латинска Америка излязоха  с декларация пред Общото събрание на ООН с призив страните им да получат статут на постоянни членки на Съвета за сигурност.

"Съвременният свят е много различен от времето, когато беше създадена ООН. Страните са повече, населението е повече, предизвикателствата - също, но и решенията", заявяват първите дипломати на Германия, Индия, Япония и Бразилия. И посочват, че е крайно време Съветът за сигурност на ООН да бъде реформиран, за да не се превърне в отживелица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във