Банкеръ Daily

Свят

Готов ли е Брюксел да наложи санкции срещу руски олигарси?

Заради ареста на критика на Кремъл Алексей Навални, евродепутатите призовават страните от ЕС да засилят значително санкциите срещу Русия.

Заради ареста на критика на Кремъл Алексей Навални, евродепутатите призовават страните от ЕС да засилят значително санкциите срещу Русия.

В четвъртък те приеха резолюция с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“. Институцияна призовава държавите членки да заемат активна позиция по отношение на арестите на Алексей Навални и много от неговите последователи на следващите срещи на Съвета и „значително да засилят ограничителните мерки спрямо Русия“. Това включва въвеждането на санкции на „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Алексей Навални, настояват евродепутатите.

Трябва също така да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешния кръг на президента Владимир Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки.Членовете на ЕП също така подчертават, че ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за „руско богатство“ с неясен произход.

Допълнителни ограничителни мерки също могат да бъдат предприети съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека.

Резолюцията изисква незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и на всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия, независимо дали са журналисти, членове на екипа му или граждани, демонстриращи подкрепа.

След години наред влошаване на отношенията между ЕС и Русия, евродепутатите подчертават нуждата от критичен преглед на сътрудничеството в различни външнополитически платформи и по проекти като “Северен поток 2”. Те призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод. 

С оглед на встъпването на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчертава, че ЕС трябва да използва този импулс, за да укрепи трансатлантическото единство в защитата на демокрацията и основните ценности срещу авторитарните режими.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във