Банкеръ Daily

Свят

Готов е шестият пакет санкции на ЕС срещу Русия

Шестият пакет санкции срещу Русия окончателно бе одобрен от постоянните представители на страните членки на Европейския съюз. По искане на Унгария от него отпадна руският патриарх Кирил. Главата на Руската православна църква беше включен в пакета заради откритата му подкрепа за войната в Украйна. Решението ще бъде прието чрез писмена процедура на 3 юни сутринта, след което ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно. България ще получи отсрочка до края на 2024 година за ембаргото върху руския петрол, както обяви на Европейския съвет премиерът Кирил Петков.

Очаква се днешното решение да сложи край на продължилата близо един месец съпротива срещу санкционния пакет. Най-сериозно противопоставяне срещу петролното ембарго имаше от страна на Унгария. Забраната се очакваше да бъде наложена до края на годината. Но унгарският премиер Виктор Орбан получи отсрочка поради голямата зависимост на страната от руския нефт, а по-късно получи и гаранции в случай на спиране на неговото подаване по петролопровода "Дружба". 

Оказа се, че за Унгария петролът не е единственият проблем, след като преди ден постоянният представител на страната в ЕС поиска от санкционния списък да бъде изваден руският патриарх Кирил. Това искане бе удовлетворено днес на заседанието на посланиците в Люксембург. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във