Банкеръ Daily

Свят

Горбачов призова Путин и Тръмп да спасят важен договор

Последният съветски лидер Михаил Горбачов заяви вчера, че знаковият договор за контрол върху въоръженията, помогнал за спиране на Студената война, е в опасност и призова за среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, за да бъде спасено споразумението, предаде Ройтерс.

Горбачов заяви, че отношенията между САЩ и Русия са в "тежка криза" и договорът, с който бяха забранени всички съветски и американски ядрени и конвенционални ракети с малък и среден обсег с наземно базиране, е в сериозна опасност.

Договорът за ядрените сили със среден обсег беше подписан през 1987 г. във Вашингтон от Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън. След рухването на Съветския съюз Русия пое задълженията по споразумението.

През последните месеци САЩ и Русия взаимно се обвиняват в нарушаване на договора, което поражда страхове, че той може да се разпадне.

Отношенията между Вашингтон и Москва продължават да се влошават на фона на твърденията за руска намеса в американските президентски избори през 2016 година.

Горбачов заяви в статия във в. "Росийская газета", че договорът е в опасност и Тръмп и Путин трябва да се срещнат, за да обсъдят проблемите на ядреното разоръжаване и стратегическата стабилност.
   

Facebook logo
Бъдете с нас и във