Банкеръ Daily

Свят

Горбачов към Меркел: Не правете нова Берлинска стена

Бившият съветски ръководител Михаил Горбачов отправи силен призив за помирение между Русия и Европейския съюз след разговор с германския канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА. 

„Не можем да допуснем да се стигне до появата на нова стена“,каза той след 40-минутен разговор с Меркел, посветен на сегашното напрежение около кризата в Украйна. 

По негово мнение всички трябва да положат усилия и да преодолеят съществуващите пропасти. 

Според правителствен говорител по време на разговора Меркел от своя страна е изтъкнала голямото значение на германско-руските отношения в дългосрочен план, въпреки всичките различия. 

83-годишният Горбачов участва в края на миналата седмица в празненствата в германската столица по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена. 

Там той отправи силни упреци към Запада, както и предупреждение за нова студена война в контекста на конфликта в Украйна. 

Горбачов се срещна вчера и с бившия канцлер на Германия Хелмут Кол, когото похвали, че е „уникална личност“ с „невероятна воля“. 

Някогашният съветски ръководител също така бе удостоен от пенсионерската организация на партията на Меркел с почетен медал за заслуги за помирението и разбирателството между народите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във