Банкеръ Daily

Свят

Голяма стачка на норвежките нефтени и газови платформи

Норвежките работници на платформи за офшорен добив на петрол и газ започнаха стачни действия, поради които добива от находищата ще бъде ограничен. Това съобщиха от профсъюза начело на стачката пред Ройтерс.

"Стачката започна", каза Аудун Ингвартсен, лидер на профсъюза "Ледерне" (Lederne). Работниците настояват за повишаване на заплатите, за да се компенсира нарастващата инфлация. Стачката идва на фона на високите цени на петрола и газа, като доставките на природен газ за Европа са особено затруднени след съкращенията на руския износ. 

Норвежкото правителство заяви, че следи конфликта "отблизо", както и че може да се намеси, за да спре стачка, ако има изключителни обстоятелства.

Днес добивът на петрол и газ ще бъде намален с 89 000 барела петролен еквивалент на ден, от които добивът на газ съставлява 27 500 барела петролен еквивалент, съобщи норвежката енергийна компания "Екуинор" (Equinor).

Очаква се утре стачката да задълбочи намаляването на добива на газ в страната до общо 292 000 барела петролен еквивалент на ден, или 13 на сто от добива на страната, обявиха от Норвежката петролна и газова асоциация.

Също така от утре добивът на петрол в Норвегия ще бъде намален със 130 000 барела на ден, което съответства на около 6,5 на сто от производството й, според източници на Ройтерс.

По-нататъшните планирани стачни действия могат да доведат до спиране на близо една четвърт от добива на синьо гориво в страната, както и на около 15 на сто от добива й на петрол, сочат изчисления на информационната агенция.

Решението за ограничаване на количествата енергия, добита от платформите, ще бъде взето от компанията "Екуинор". 

Очакваната ескалация на започналата днес стачка на норвежките работници на платформи за офшорен добив на петрол и газ може да съкрати износа на газ от скандинавската страна с 56 на сто. Това съобщи днес работодателската асоциация "Норвежки петрол и газ", цитирана от Ройтерс. Според Франс прес експортът ще се свие с 60 на сто.

Газовият износ ще намалее с еквивалента на 1 117 000 барела петрол дневно от 9 юли, а 341 000 барела петрол ще бъдат загубени, обяви браншовата организация в комюнике.

Норвежкото правителство отказа днес да коментира започналата стачка. Отговорността за намиране на решение на всеки един конфликт е на социалните партньори. Това каза в изявление, изпратено до Ройтерс по електронната поща заместник-министърката на петрола и енергетиката Мария Шумахер Валберг.

Има силно търсене на петрол и газ от Норвегия, която е вторият най-голям доставчик в ЕС на енергия след Русия, тъй като страната е доверен и предвидим доставчик, особено след като руският газопровод "Северен поток-1" ще бъде затворен за поддръжка от 11 юли за 10 дни.

Съкращаването на производството на петрол и газ ще доведат до загуба на приходи на стойност 1,8 милиарда норвежки крони (100 милиона долара) дневно, прогнозират от "Норвежки петрол и газ".

Очакваната ескалация ще има сериозен и разрушителен ефект, както за Европа, така и за Норвегия, каза шефът на браншовата организация Хилдегун Блиндхайм в комюнике.

Членове на синдиката "Ледерне" (Lederne) отхвърлиха днес предложеното увеличение на заплатите, договорено между компаниите и синдикалните лидери.

Те не приеха повишение на възнагражденията между 4 и 4,5 на сто, което е по-високо от договореното през април увеличение от 3,7 на сто в рамковото споразумение между основните работодателски и работнически организации и прието като референтно за преговорите за работните заплати в Норвегия.

Други браншови профсъюзи в Норвегия приеха споразумението за работната заплата и няма да стачкуват, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във