Банкеръ Daily

Свят

Голяма победа за корсиканските националисти

Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на вчерашния втори тур на местните избори, което им дава възможност да окажат натиск върху Париж за по-голяма автономия на френския остров в Средиземно море, предаде Франс прес.

Според окончателните резултати националистите, обединени в блока "За Корсика", бележат исторически резултат с 56,5 процента от гласовете, което им осигурява значително мнозинство от 63-те места в новия местен парламент. Те ще разполагат също с 11 места в изпълнителния съвет на Корсика - неговото "миниправителство".

Втора, но с огромна разлика, остава корсиканската десница, която е получила 18,29 процента от гласовете. На трето място се нарежда листата на партия "Република, напред" на президента Еманюел Макрон, с 12,67 на сто от гласовете, а последна е тази на партия "Републиканците", подкрепена от 12,57 процента от избирателите.
Националистите потвърдиха победата си от първия тур, когато коалицията "За Корсика" спечели 47,35 на сто от гласовете.

Единственият негативен елемент е по-ниската избирателна активност - 52,6 процента, при 67 процента на предишните избори през 2015 г., издигнали на власт националистите.

Днес Париж трябва да си даде сметка какво се случва в Корсика, а то е сериозно, заяви водачът на застъпниците на широката автономия Жил Симеони. Неговият съюзник в блока - лидерът на сепатаристите Жан-Ги Таламони - каза, че ще настоява Париж да започне в най-скоро време преговори.

Макар въпросът за независимостта на Корсика да не е на дневен ред, националистите се надяват да постигнат напредък по основните си искания, като разширяване на автономията до три години, амнистия за политическите затворници и статут на официален език за корсиканския наред с френския език.

Френският премиер се е обадил снощи на Симеони, поздравил го е за победата и е казал, че е на разположение да се срещнат скоро в Париж, съобщи канцеларията му.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във