Банкеръ Daily

Свят

Големи протести в Скопие срещу "френското" предложение

За втори пореден ден пред сградата на правителството в Република Северна Македония вчера се провежда протест срещу срещу френското предложение за преговорната рамка с ЕС под надслов "Ултиматум - Не благодаря".

За протести призоваха от опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ с лидер Християн Мицкоски и "Левица" с лидер Димитър Апасиев.

"Спрете българизацията", "българският фашизъм - европейска ценност", може да бъде прочетено на плакатите на протеста, част от които съдържат и обидни послания към представители на властта, подкрепили предложението за преговорна рамка. 

"Или сега ще ни има, или никога няма да ни има, Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин, и още не ни се е извинил", каза един от говорителите на протеста, който призова за минута мълчание "за жертвите на българския фашизъм в Македония".

С освирквания и викове "оставка" бяха съпроводени споменаването на имената на президента Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и министъра на външните работи Буяр Османи. 

"България се подиграва с нас, две години ни унижава, защото не искаме да бъдем такива, каквито те искат. Опитват се да ни направят българи насила, да ни направят тяхна колония. От 1941 до 1945 година ни държаха в окупация, сега казват, че било администриране. Да браним нашата история, нашата идентичност, да ги браним. За това ви молим да не приемаме това предложение. Ние можем само за молим, татковината не моли, тя нарежда, да не отстъпваме в нейно име", призова друг от говорителите. 

Звук на сирени отделяше различните говорители на протеста, който завърши с песни и обещанието, че протестиращите няма да си тръгнат тази нощ, а утре вечер отново ще бъдат пред сградата на правителството. 

Част от гражданите издигнаха палатки пред сградата на правителството, а други пристигнаха със своите коли, съобщава вестник "Република". Както бе обявено предварително, част от гражданите ще останат пред сградата на правителството, а днес протестът ще продължи отново в 19 часа, пише скопският вестник. Голям брой граждани участваха снощи във всенародния протест, който се проведе под мотото "Ултиматум - Не, благодаря".

Според протестиращите отричането на правото на самоопределение и обуславянето на европейската интеграция на Република Северна Македония с приемане на едностранно заличаване на културно-историческите особености и едностранно непризнаване на езика не е част от критериите за членство в ЕС, нито правило между страните членки.

Снощи участниците изпратиха послания срещу френското предложение и призиви то да не се подписва, пише "Република". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във