Банкеръ Daily

Свят

Големи протести в Грузия срещу руската окупация на Южна Осетия и Абхазия

Хиляди демонстранти се събраха и вчера за четвърти пореден ден пред грузинския парламент, настоявайки за оставката на вътрешния министър и промени в избирателния закон, предаде Асошиейтед прес. 

Започналите в четвъртък антиправителствени протести са насочени и срещу руския контрол върху двете сепаратистки грузински републики - Южна Осетия и Абзахия. 

Недоволството на демонстрантите първоначално бе предизвикано от присъствието на руска делегация в грузинския парламент. Протестиращите направиха опит да нахлуят в парламента, а полицията отвърна с гумени куршуми и водни оръдия. Ранени бяха повече от 240 души.  Действията на полицията доведоха до искания за оставка на вътрешния министър Гиорги Гахария. "Единствената надежда на правителството е, че хората ще се уморят да протестират", каза активистката Саломе Угулава, но добави, че хората няма да се уморят. 

Заради протестите оставка в петък подаде председателят на парламента Иракли Кобахидзе, но това не удовлетвори демонстрантите. Те вече настояват и за парламентарни избори по пропорционална система и освобождаване на задържаните на митинга в четвъртък, съобщи ТАСС. И в събота, и в неделя по време на протестите се стигна до леки сблъсъци между демонстранти и полицаи. 

Организаторите казват, че днес ще се опитат да засилят натиска върху правителството, като тръгнат с автомобилна колона към сградата на министерството на вътрешните работи. За вечерта отново е предвиден митинг пред парламента. 

Демонстрациите в Тбилиси показват враждебното отношения към Русия, което се запазва, въпреки че отношенията с Москва бавно се подобряват след 2008 година, когато двете страни за кратко водиха война за Южна Осетия, отбелязва Асошиейтед прес.  

След избухването тази седмица на протестите Русия обяви, че от 8 юли спира пътническите полети между двете страни. Това решение напомня за транспортното ембарго, когато Русия наложи през 2006 г. при засилване на напрежението между двете държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във