Банкеръ Daily

Свят

Големи надежди и протести преди срещата за климата в Глазгоу

Протестиращи в Глазгоу настояват за по-амбициозни мерки за борба с климатичните промени.

На света му „остава една минута до полунощ" за климата, заяви британският премиер Борис Джонсън по повод световната конференция за климатичните промени, която започва в шотландския град Глазгоу, съобщи Би Би Си. 

Джонсън изтъкна, че е нужно да се пристъпи от „намерения към действия“ и  допълни, че според него тази среща е „критичен момент“ и че все още има несигурност какъв ще бъде крайния резултат.

Той обеща да отпусне допълнително 1 милиард паунда през следващите четири години в помощ на развиващите се държави. Правителството по-рано бе критикувано за орязването на помощите за чужбина тази година. Властите вече признаха, че развитите икономики няма да изпълнят напълно обещанието си от 2009 година да заделят годишно по 100 милиарда долара за по-бедните страни да се борят с климатичните промени.

Конференцията на ООН по изменението на климата – COP 26, е значима проява, която събира лидери от всички държави по света, за да се постигне съгласие по начините за засилване на глобалните действия за преодоляване на кризата, свързана с климата.

Преди почти 30 години световните лидери се събраха за първи път, за да предприемат колективни мерки във връзка в таза посока.  ООН прикани държавите да подпишат конвенция, чрез която всяка държава да се ангажира с намаляване на емисиите на парникови газове.

Оттогава държавите, подписали конвенцията  се срещат ежегодно, за да обсъдят напредъка и предизвикателствата (поради пандемията от COVID-19 през 2020 г. не беше проведена среща).

Какъв е залогът?

Според учените задържането на глобалното затопляне под 1,5°C е най-добрият начин за спасяване на планетата от опасните последици от изменението на климата. Въпреки това, с покачването на глобалните температури светът е далеч от постигането на тази цел.

Според последния доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) глобалното затопляне предизвиква големи, в някои случаи необратими, изменения на режима на валежите, на океаните и ветровете във всички световни региони. В ЕС и по света се наблюдават по-чести и по-интензивни екстремни метеорологични явления, като горещи вълни, наводнения и горски пожари.

На срещата на COP 26 се очаква държавите да спазят своите ангажименти по Парижкото споразумение, като: поемат ангажимент за по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., обсъдят мерки за адаптиране към неизбежните последици от изменението на климата, увеличат финансирането на борбата с изменението на климата, по-специално за развиващите се страни. 

Протести преди глобалния форум

Хиляди протестиращи от цял свят пристигнаха в Глазгоу, където се открива двуседмичната международна среща за климата, за да окажат натиск върху политиците за спешни действия за спасяване на планетата.

Екоактивисти от всякакви природозащитни организации, местни групи и граждански общества се стичат към най-големи град на Шотландия. Снощи на централната гара в Глазгоу от Лондон пристигна и Грета Тунберг, където бе посрещнатата бурно от свои привърженици, предимно тийнейджъри.

„Като граждани на планетата, ние ви призоваваме да се изправите срещу извънредната климатична ситуация. Не догодина. Не следващия месец. Сега“, написа шведската активистка Грета Тунберг в Туитър като помоли милионите си последователи да подпишат отворено писмо, което обвинява лидерите в предателство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във