Банкеръ Daily

Свят

Годишният конгрес на британските лейбъристи започва в Брайтън

Лидерът на партията Джереми Корбин и неговата политика за Брексит ще са обект на интензивни дискусии.

Годишният конгрес на най-голямата британска опозиционна партия започна днес, съобщават световните агенции. Очаква се около 13 000 от общо над 500 000 членове на Лейбъристката партия да вземат участие в различните прояви в петдневната програма. Конгресът се провежда в югоизточния крайбрежен град Брайтън, а лидерът на партията Джереми Корбин и неговата политика за Брексит ще са обект на интензивни дискусии, прогнозират наблюдателите.

Естествено основна тема във всички дебати на конгреса ще бъде как и дали Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, както и какво да правят лейбъристите при евентуални предсрочни избори във Великобритания. Коментаторите отбелязват, че в момента лейбъристите са също толкова разделени по темата Брексит, колкото и управляващите консерватори.
Конгресът започва в момент, когато страната очаква ключово решение на Върховния съд за спорния ход на премиера консерватор Борис Джонсън да преустанови работата на парламента.

Лейбъристката партия (Labour party, в превод: Работническа партия) е политическа лявоцентристка партия в Обединеното кралство и Кеверна Ирландия. Тя е една от трите основни партии в политическия живот на кралството. Последното британско правителство, съставено от Лейбъристката партия, бе това на Гордън Браун, който е премиер-министър на Великобритания от 2007 до 2010 година. На парламентарните избори през 2010 г. Лейбъристката партия зае второ то място с 35.2% спечелени гласове и остана в опозиция на коалиционното правителство на консерватори и либералдемократи. На следващите избори през 2015 г. партията получи 30% от гласовете и 212 от 650 места в Камарата на представителите и продължава да е в опозиция.

Основите на Лейбъристката партия са поставени през 19 век, но тя е основана през 1900 година.  Така че през февруари следващата година организацията ще чества 120 години от създаването си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във