Банкеръ Daily

Свят

Годишната среща на Г-7 ще се проведе през юни на полуостров Корнуол

Борис Джонсън ще бъде домакин на годишна среща на групата на най-развитите индустриални страни Г-7.

Великобритания ще проведе годишната среща на Групата на седемте (G7) от 11 до 13 юни в курортното градче Карбис бей на Атлантическото крайбрежие на полуостров Корнуол. Това става ясно от разпространено в неделя съобщение от канцелярията на премера на Обединеното кралство Борис Джонсън.

На срещата на лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и ЕС са поканени и ръководителите на Австралия, Индия и Южна Корея. Това ще е първата лична среща на Г-7 от две години насам.

"Преди 200 години медните и калаени мини на Корнуол бяха в центъра на Индустриалната революция във Великобритания и това лято Корнуол отново ще стане център на голяма глобална промяна и напредък“, се казва в изявлението на британския премиер Борис Джонсън. 

Както се отбелязва в съобщението от правителството на Великобритания, страната, която председателства през 2021 година срещата на седемте икономически най-развити държави в света, лидерите на G7 ще обсъдят такива съвместни проблеми, като пандемията от коронавирус и климатичните изменения. Сред темите за обсъждане са преимуществата на технологическия прогрес и научните открития.

"Премиерът смята да използва срещата за активизиране на сътрудничеството между демократичните и технологично развити страни в света. С тази цел той е поканил и лидерите на Австралия, Индия и Южна Корея да вземат участие  в срещата в качеството им на гости, за да се "повиши" равнището на знанията и опита по време на тези разговори. Заедно десетте лидери представляват над 60% от населението, живеещо в демократични страни", се казва в съобщението от Даунинг стрит 10.

Великобритания е ротационен председател на Г-7 за тази година. Срещата през миналата година трябваше да се проведе в САЩ, но президентът Доналд Тръмп беше принуден да я анулира заради коронавируса.

Тази среща на Г-7 ще бъде първата след две години прекъсване след последната такава в Биариц, Франция. Тя се проведе в периода 24-26 август 2019 година.

Корнуол в центъра на световната политика

Борис Джонсън определя разположеното в югозападна Англия графство Корнуол, като една от най-популярните дестинации за вътрешен туризъм, и "идеално място за провеждане на такава важна среща". 

Според оценката на властите, провеждането на срещата ще донесе на Корнуол печалба за района  от 50 млн. лири (68 млн. долара) от увеличаването на интереса от страна на туристите в ъуеуще.

Отдалеченото на почти 500 км югоизточно от Лондон Карбис бей в действителност е продължение на популярното туристическо градче, а в миналото прочуто рибарско селце - Сент Айвс. През 2010 и 2011 година Сент Айвс е било посочено като най-добрият морски курорт на Великобритания. 

С бели къщи, струпани една връз друга, Сент Айвс е и най-прочутата и влиятелна художествена колония във Великобритания заради художествените галерии и магазини за занаятчийски изделия. Галерията "Тейт" открива тук свой клон през 1993 г. в представителна ротонда над морето с впечатляваща гледка от ресторанта на покрива ѝ. 

 

Среща без Русия

Във формат "седем" организацията е съществувала през периода 1976-1997 година. За първи път президентът на Руската федерация като равноправен партньор е поканен на срещата на G7 в Неапол през 1994 година. От този момент срещите се провеждаха във формат "осем".

През 2014 година Русия трябваше да бъде ротационният председател на клуба, като срещата се планираше да се проведе в Сочи, но заради  събытията в Украина и възникналото напрежение със страните от Запада срещата бе пренесена в Брюксел и се проведе  без участието на Русия. Тогава се взе и решението да се върне старият формат "седем".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във