Банкеръ Daily

Свят

Годишната сесия на Общото събрание на ООН - за първи път виртуална

Общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН започват днес във виртуален формат заради коронавирусната пандемия, предаде ДПА. Това се случва за първи път в историята на организацията. Обикновено общополитическите дебати събират в централата на ООН в Ню Йорк десетки лидери и министри от целия свят.

Въпреки необичайния формат дебатите ще протекат при стандартната програма. Първи оратор ще е Бразилия, както винаги е било. Но вниманието ще е определено фокусирано върху речта на Доналд Тръмп, която той ще произнесе в момент, в който Вашингтон е особено изолиран в ООН. Имаше известни спекулации, че Тръмп може да говори на живо, но миналата седмица, той самият каза, че няма да го направи.

Речите на лидерите са предварително записани и не трябва да са по-дълги от 15 минути. В първия ден на дебатите се очакват видеоизказвания на лидерите на Иран, Китай, Русия и Франция. Те ще бъдат излъчени в голямата зала на Общото събрание на ООН, където ще присъства само по един представител от мисиите на страните членки.

Дебатите започват ден след онлайн среща на върха, посветена на 75-ата годишнина на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във