Банкеръ Daily

Свят

Година след пожара в „Нотр Дам“ – нито виновни, нито достатъчно пари

Планираното за края на март започване на разчистване на скелето, построено около кулата – стрела и горяло точно преди година при пожара на най-известната забележителност в Париж - катедралата „Нотр Дам” - бе отложено заради пандемията от коронавирус. Смяташе се, че след неговото разчистване ще може с по-голяма сигурност да се каже какво точно е причинило пожара в храма.

Не се случи и изграждането на ново скеле. А преди лятото трябваше да бъдат изхвърлени останките от старото скеле и боклуците, събрали се под сводовете. За забавянето на тези дейности бе виновен и вятърът, понеже когато скоростта му е над 40 км/ч, работата се прекъсва. Освен това все още нивата на олово във въздуха в и около сградата – след разтопяването на оловния покрив на храма, остават доста високи. А едва след като се отстранят всички поражения и мястото се разчисти, ще може да се прецени целият обем ремонтни дейности и необходимите средства. Също така не е ясно и кога ще се приключи с поставянето на така наречения чадър – огромен брезент - над цялата катедрала.

Припомняме, че предварителното разследване на прокуратурата отхвърли версията огънят да е пламнал в резултат на терористичен акт и посочи две възможности за възникване на пожара: неизгасен фас или късо съединение в един от работните асансьори. Разследването обаче разкри пробив в сигурността – единственият служител по време на пожара на 15 април е бил новак и не е съумял бързо да реагира на алармата и е повикал късно пожарникарите.

Иначе засега е ясно едно - окончателният оглед ще даде възможност да се планират ремонтните и реставрационните дейности, да се определят сроковете и да се изчислят необходимите средства. Досега даренията възлизат на 922 милиона евро. От тях налични в касите са само 188 милиона евро. Останалите милиони са обещани или фиксирани в споразумения. Броят на дарителите, включващ и деца, заделили по някое евро от седмичните си джобни, е 340 000 частни лица и организации. Бройката може на някои да се стори голяма, но все пак става дума за „Парижката Света Богородица“ – „герой“ на книги и филми, радваща се на 12 милиона посетители годишно.

Мнозина си мислят, че над 920 милиона евро ще стигнат за възстановяването, но според ректора и архиепископ на катедралата - Патрик Шове ще трябват над един милиард евро. Но тъй като в момента е все още рано да се каже прав ли е архиепископът Шове или не, ето кратка хронология на дългата история на храма:


1163 г.: поставен е първият камък по инициатива на френския епископ на Париж Морис дьо Сюли

1345 г.: строителството е завършено и храмът е отворен

1572 г.: Анри ІV (херцог на Вандом от 1563 г., крал на Навара от 1572 г. и на Франция от 1589 г.), след като се отказва от протестантството, се жени за Маргьорит дьо Валоа (сестра на краля на Франция Шарл ІХ)

1669 г.: кралят слънце Луи ХІV добавя още една постройка към „Нотр Дам“

4 май 1789 г.: Генералните щати (Общото събрание) на Франция започват работата си с църковен химн в катедралата - това е последното им свикване

1793 г.: по време на Френската революция катедралата е преименувана по заповед на Робеспиер в Храм на разума - междувременно е ограбена и доста статуи са строшени

2 декември 1804 г.: Наполеон Бонапарт се коронясва за император; преди това коронациите на френските крале се извършват в катедралата в Реймс

1831 г.: излиза романът на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“, който привлича вниманието към запуснатия по онова време храм

1844 г.: крал Луи-Филип нарежда катедралата да бъде възстановена

1845 г.: при реставрационните работи архитектът Йожен Виоле льо Дюк добавя кулата – стрела

26 август 1944 г.: отслужена е тържествена благодарствена литургия за освобождението на Париж от германците.


И тук хронологията може да бъде завършена с обещанието, дадено от генерал Жан-Луи Жоржелен – ръководител на сегашните възстановителни работи: 16 април 2024 г.: преди откриването на Летните олимпийски игри в Париж, в катедралата „Нотр Дам“ се отслужва благодарствена литургия за всички дарители и хорът пее тържествено „Тебе, Боже, хвалим“.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във