Банкеръ Weekly

След новите американски санкции

Гняв в Москва и тревога в Брюксел

Юнкер заплаши с ответни мерки.

Новите санкции срещу Русия, които американският президент Доналд Тръмп одобри на 2 август, засилиха напрежението между Москва и Вашингтон, но поставиха под въпрос и разбирателството между Съединените щати и техните европейски съюзници.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че подписаният от американския президент закон слага край на надеждите за подобряване на отношенията между двете страни. "Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин", написа Медведев във Фейсбук. Според него на Русия е обявена търговска война, санкциите са победа на статуквото над Тръмп и още един начин за поставяне на американския президент на мястото му.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази дълбока загриженост от новите санкции. Той предположи, че те могат да имат зловреден ефект върху европейските компании. Юнкер каза, че Европейският съюз е готов да отговори, ако се окаже, че приложените мерки накърняват европейските икономически интереси. "Ние сме готови. Ние трябва да защитим нашите икономически интереси по отношение на Съединените щати и ще го направим", отбеляза той в интервю за германска радиостанция, като уточни, че европейският отговор ще е готов до няколко дни.

"Американският Конгрес ще налага нови санкции срещу Русия само след консултации със съюзниците, а аз вярвам, че ние все още сме съюзници на САЩ", допълни Юнкер. По думите му страните от съюза ще се придържат към собствените си санкции срещу Русия.

"Законът остава много несъвършен", оплака се самият американски президент в комюнике, след като постави подписа си под документа далеч от обективите на камерите. Ограничавайки полето на действие на изпълнителната власт, този закон пречи на САЩ да сключат добри споразумения за американския народ и ще сближи Китай, Русия и Северна Корея, посочи той.

Тръмп опита да успокои съюзниците, разтревожени от новите наказателни мерки и най-вече от една разпоредба, която може да доведе до санкции на европейски компании - партньори на проекта за газопровода "Северен поток 2". Новата формулировка според него взема предвид забележките на европейските съюзници, "които бяха решителни партньори в санкциите срещу Русия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във