Банкеръ Daily

Свят

Глобяват турски телевизии за отразяване на пожарите

Турският медиен регулатор RTUK нареди на пет телевизионни мрежи да платят глоби заради отразяването на пожарите, за това, че са предизвикали "страх и паника" в обществото и са обидили правителствени служители, съобщи ДПА, позовавайки се на Анадолската агенция.

Телевизиите FOX TV, KRT, TELE 1, Halk TV and Haber Turk бяха глобени за разпространяване на "заблуждаваща" информация за пожарите въпреки всички предупреждения, заяви ръководителят на RTUK Ебубекир Шахин в профила си в Туитър. Глобата е наложена след "пренебрежителни, обидни и клеветнически" коментари в критикуване на правителствения отговор на пожарите, заяви RTUK.

Медийният регулатор миналата седмица заплаши със санкции срещу телевизиите във връзка с отразяването им на живо на сцени от пожари, "които могат да деморализират пожарникарите и местните жители", според члена на RTUK Илхан Ташчъ. Той заяви пред ДПА по телефона, че му е бил отказан достъп до срещата на Съвета на RTUK за глобите, посочвайки, че това било защото "разобличил" цензурата.

Турция се бори с най-ужасните според правителството пожари в историята през последните две седмици, а президентът Реджеп Тайип Ердоган бе критикуван за забавени и неадекватни мерки. Ердоган в отговор нарече критиките "терор с лъжи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във