Банкеръ Daily

Свят

Глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък

Договорено е глобално споразумение за 15 процента минимален корпоративен данък от 2023 година, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс. Общо 136 държави и юрисдикции участват в договореностите, те дават повече от 90% от световния брутен вътрешен продукт. Така ще се гарантира, че фирмите в тези държави ще плащат справедлив дял от данъците, където и да работят и да генерират печалби. Последни съгласието си дадоха Ирландия, Естония и Унгария.

Генералният секретар на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество Матиас Корман коментира, че „това е голяма победа... след четиригодишни преговори“. Сделката има за цел да попречи на международните корпорации да намаляват данъците си като се регистрират в държави с ниски ставки. Кения, Нигерия, Пакистан и Шри Ланка все още се въздържат. Министерството на финансите на Швейцария поиска да бъдат взети предвид интересите на малките икономики.

Решението ще бъде представено на срещата на финансовите министри на Г-20 във Вашингтон на 13 октомври, след това на срещата на върха на лидерите на групата в Рим в края на месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във