Банкеръ Daily

Свят

Глобални действия срещу коронавируса

Европейският съюз обединява силите си с глобални партньори, за да даде силен старт на кампания за дарения — „Глобални действия срещу коронавируса“.

Световната здравна организация и други световни институции, ангажирани в областта на здравето, отправиха съвместен призив за бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечения и ваксини срещу коронавируса. За да бъдат събрани средствата в подкрепа на това начинание ЕС и неговите партньори ще организират световен маратон за поемане на ангажименти за дарения. Държавите и организациите по света поемат ангажимент в помощ на постигането на целта от 7,5 милиарда евро първоначално финансиране. Очаква се инициативите да започнат от 4 май.

"Трябва да съберем наедно света, неговите лидери и хората в борбата срещу коронавируса. След само 10 дни ще поставим началото на кампания за ангажименти за дарения в световен мащаб. Истински маратон. Понеже, за да бъде победен коронавирусът, се изискват глобална реакция и непрестанни действия на много фронтове. Трябва да разработим ваксина, да я произведем и да я вкараме в употреба във всички краища на света. Също така трябва да я направим достъпна на приемлива цена", заяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. 

Отброяването до старта на маратона започва днес — първия ден от Световната седмица на имунизацията за 2020 г., организирана от Организацията на обединените нации. Темата тази година е #VaccinesWork for All (Ваксините работят за всички), като кампанията ще се съсредоточи върху начина, по който ваксините, както и хората, които ги разработват, предоставят и получават, работят за защитата на здравето на всички и навсякъде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във