Банкеръ Daily

Свят

Глоба от 5 млрд. паунда грози "Сони" заради "Плейстейшън"

Японският гигант в електрониката и видео игрите "Сони" е обект на колективен иск за 5 милиарда британски лири в Обединеното кралство за злоупотреба с господстващо положение за продавания софтуер за неговата игрова конзола "Плейстейшън", предаде Франс прес.

Искът е бил депозиран на 19 август в Апелативния съд за конкуренцията от Алекс Нийл, главен изпълнителен директор на сайта за защита на потребителите Resolve от името на близо 9 милиона клиенти на "Сони Плейстейшън" във Великобритания. Това се посочва в комюнике, публикувано в понеделник на сайта Playstationyouoweus.co.uk.

Ищците обвиняват "Сони" и "Плейстейшън", че са нарушили закона за конкуренцията и са ограбили хората, като са ги накарали да платят комисионна от 30 на сто за всяка игра или покупка в самата игра в магазина "Плейстейшън".

"Видео игрите в момента са основно забавление във Великобритания и изпреварват телевизията, видеата, музиката. Действията на "Сони" струват на хората милиони, които те не могат да си позволяват да похарчат, особено в разгара на кризата с разходите за живот", коментира в комюникето Алекс Нийл.

Говорители на "Сони" не отговориха на молбата за коментар. 

Производителят на видеоигри "Епик геймс", който произвежда играта "Фортнайт", също е ангажиран в битка с американския гигант "Епъл", най-вече в Обединеното кралство.

В края на ноември американски федерален съдия нареди на "Епъл" да промени търговския модел на магазина си за приложения App Store, но компанията обжалва решението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във