Банкеръ Weekly

Свят

Главоболия отляво за Мей

И дъждът не плаши Корбин.

Когато британският премиер Тереза Мей обяви намерението си да проведе извънредни парламентарни избори, целта й изглеждаше ясна - да затвърди мнозинството на ръководената от нея Консервативна партия в Камарата на общините, като същевременно консолидира партията около себе си преди тежките преговори за излизането от ЕС. След разпускането на парламента изглеждаше, че ще постигне целите си, като някои дори предсказваха най-бляскавата победа за торите от Втората световна война насам.

Но ако първите прогнози бяха за наистина смазващо преимущество на управляващата партия, от порядъка на 20 и дори 25%, тенденцията през последните седмици се обърна - смятаните за обречени лейбъристи бързо топят разликата и според някои проучвания тя вече е по-малко от 10 на сто. Изборите ще се проведат на 8 юни и едва ли дотогава левите ще успеят да обърнат нагласите в своя полза, но могат да стопят дистанцията до такава степен, че амбициите на Мей за по-солидно парламентарно представителство да се провалят.

Основната заслуга за съвземането на лейбъристите принадлежи на лидера им Джеръми Корбин. Оглавил партията след поражението на изборите през 2015-а, той решително скъса с политиката на предците си - както с "новото ляво", чието олицетворение бе експремиерът Тони Блеър и което бе повече центристко, отколкото социалистическо, така и с нерешителните опити за реформиране на формацията от страна на предшественика си Ед Милибанд. Обвиняван от противниците си в изповядване на комунистически идеи и в симпатии към екстремисти, Корбин поведе последователна политика на олевяване на партията. Макар че това предизвика напрежение между него и сегашните й депутати, той я извади от мъртвата точка. Манифестът й, с който се включи в сегашната кампания, потвърди курса, поет от нейния лидер.

В документа, озаглавен "За мнозина, а не само за неколцина", са предвидени общи разходи за образование, здравеопазване и социални нужди, възлизащи на 48.6 млрд. паунда, и по-високи данъци - най-вече за хората с високи и средни доходи. Лейбъристката партия обеща да ренационализира железниците, пощите и водния сектор, както и част от енергийния отрасъл, за да може държавата по-ефикасно да контролира цените.

Късайки по този начин със "светая светих" на консерваторите - приватизацията, извършена от Маргарет Тачър, Корбин издигна още едно провокативно обещание - да договори условия за излизане на страната от Евросъюза, при които тя да запази търговския достъп до единния европейски пазар, срещу защита правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания - като по този начин почти обезсмисля идеята за британския Брексит.

"Джеръми Корбин не обича нашата страна", така Тереза Мей коментира предизборната платформа на опонента си. Основната теза на кампанията й е, че ако консерваторите не получат желаното мнозинство, преговорите за Брексит ще се водят от Корбин и това ще доведе до катастрофа за Обединеното кралство. Не бива да се пренебрегва обаче обстоятелството, че Мей сама си вкарва автоголове - като предложението сумите, изразходвани за грижите за възрастни хора в домовете им, да бъдат гарантирани с техните жилища. Идеята й бързо получи прозвището "данък върху деменцията" и бе определена за най-голямата грешка на торите в кампанията им досега. Мей в крайна сметка я оттегли, но това не гарантира, че разликата между Консервативната партия и лейбъристите отново ще започне да се увеличава. В същия ден, в който тя го направи, Корбин обеща, че при успех на левите от началото на следващата учебна година ще бъдат премахнати таксите за новите студенти.

До изборите остават още около две седмици и въпросът е дали тенденцията в промяната на нагласите ще се запази. Събитие като атентата в Манчестър със сигурност ще повлияе - то принуди двете водещи партии да прекратят временно кампаниите си и това вероятно ще даде възможност на консерваторите да се опомнят след последните си неудачи. В кризисни ситуации избирателите обикновено се сплотяват около управляващите, но да не забравяме също така, че жителите на Острова не обичат извънредни събития да влияят на избора им - както например убийството на депутатката Джо Кокс в навечерието на референдума миналото лято не промени намерението им да гласуват за Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във