Банкеръ Daily

Свят

Главният здравен експерт на САЩ: Реваксинацията ще ни спаси от Омикрон

Антъни Фаучи

Реваксинацията осигурява най-надеждната защита срещу варианта на коронавируса Омикрон, заяви директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи в писмено изявление за Белия дом. През почивните дни главният здравен експерт на Белия дом и членове на групата за справяне с ковид са разговаряли с президента Джо Байдън за последните информации за новия вариант на вируса.

Фаучи съобщи на президента, че макар да са необходими още около две седмици, за да се получи по-точна информация за инфекциозността, тежестта на болестта, която причинява и други характеристики на този вариант, той продължава да вярва, че съществуващите ваксини вероятно ще осигурят известна степен на защита от тежки случаи на COVID. Фаучи също така потвърди, че реваксинацията на напълно ваксинирани хора осигурява най-надеждната защита срещу Омикрон. 

Здравните експерти в САЩ препоръчват „всички ваксинирани възрастни да получат още една инжекция възможно най-скоро“. В изявлението се отбелязва, че жителите на САЩ отговарят на условията за реваксинация, ако са били ваксинирани преди шест или повече месеца с втора доза ваксини от американските компании Pfizer и Moderna, или преди два или повече месеца с ваксина от Johnson & Johnson. „Важно е тези възрастни и деца, които все още не са напълно ваксинирани, да бъдат ваксинирани незабавно“, отбелязват от Белия дом във връзка с разпространението на новия щам

Байдън в понеделник, 29 ноември, ще излезе с изявление за ситуацията с омикрон и мерките на администрацията му във връзка с разпространението на инфекцията. Във връзка с получените данни администрацията на САЩ ще продължи да призовава населението да се ваксинира срещу ковид, както и да се вземат мерки за осигуряване на наличност на дози ваксина на възможно най-много места в цялата страна. 

Междувременно Байдън обяви, че ще ограничи пътуването до Съединените щати от осем южноафрикански държави в сила от понеделник, 29 ноември, поради опасения от новия вариант на вируса. 

Той каза, че ограниченията ще важат за Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави и ще бъдат приложени с "повишено внимание в светлината на новия вариант на Covid-19, циркулиращ в Южна Африка".

Политиката не забранява полетите и не се прилага за американски граждани и законно постоянно пребиваващи, допълни представителят на Белия дом.

Съединените щати премахнаха ограниченията за пътуване до и от Южна Африка на 8 ноември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във