Банкеръ Daily

Свят

Главният прокурор на Ню Йорк иска Тръмп да бъде глобен с 5,6 милиона долара

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде глобен с 5,6 милиона долара. Мотивът й е, че Тръмп е използвал благотворителната си фондация, за да подпомогне предизборната си кампания, предаде Асошиейтед прес.

Джеймс, която е представител на Демократическата партия, твърди в подадения в четвъртък иск, че щатското законодателство позволява да бъде наложена глоба, равна на двойния размер на сумата от 2,8 млн. долара за безплатно медийно отразяване, получено от Тръмп според нея за събитие, в което се размивали границите между благотворителност и политика, съобщи БТА.

През 2016 г. републиканецът Тръмп не отиде на предизборен диспут в Айова, а вместо това по същото време организира среща за събиране на дарения, които после фондацията му да предостави на благотворителни организации, занимаващи се с подпомагане на военни ветерани.

Според Джеймс има предостатъчно доказателства съдът веднага да отсъди в полза на щата. Адвокатите на фондацията заявиха, че всякакви нарушения, които биха могли да са допуснати, са незначителни и че искът е политически мотивиран.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във