Банкеръ Daily

Свят

Главният прокурор на Хърватия подаде оставка, след като призна, че е масон

Дражен Йеленич

Главният прокурор на Хърватия Дражен Йеленич подаде в сряда оставка, след като призна публично, че е член на масонска ложа, предаде Ройтерс.

"Това членство в законна организация не влияе по никакъв начин на работата ми, но инсинуациите в обществото, свързани с моето членство, правят бъдещата ми работа на този пост невъзможна", каза Йеленич.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че правителството е щяло да отстрани Йеленич и без той да подава оставка.

"Тук няма нищо незаконно. Въпреки това бе създадена една необичайна ситуация, която прави трудно оставането му на поста", каза Пленкович.

Йеленич е главен прокурор от 2018 г. Някои представители на управляващата консервативна партия Хърватска демократична общност заявиха, че той трябвало ясно да заяви, че е масон, преди да поеме длъжността.

В интервю тази седмица Йеленич каза, че е станал масон, след като бил поканен от свой приятел, и е възприел поканата като признание за професионалните си качества.

Сайтът на една от масонските ложи в Хърватия посочва, че това е съюз, който събира хора на честта, за да обсъждат различни морални и философски въпроси и да работят в полза на обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във