Банкеръ Daily

Свят

Главният прокурор на Чехия подаде оставка

Милош Земан

Главният прокурор на Чешката република - Павел Земан, който нареди повторното отваряне на разследването за измама срещу премиера милиардер на страната преди две години, подава оставка заради разногласия с министъра на правосъдието.

Земан обяви официално на 14 май, че ще напусне поста си в края на юни и ще стане редови обвинител. Той се оплака, че напоследък прахосва много време и енергия, за да отбива "атаките и нападките" на правосъдния министър Мария Бенешова. Земан твърди, че не се е поддал на натиска и че не му е оказвано въздействие от други членове на правителството. 

Земан попадна в светлините на прожекторите през 2019-а когато отхвърли решението на свой подчинен да се прекрати делото за обвиненията в измама на премиера Андрей Бабиш. Главният прокурор разпореди тогава то да се върне на полицията за допълнително разследване, което все още тече.

Одит на Европейския съюз откри, че Бабиш е в конфликт на интереси заради връзките му с химически, селскостопански и медийни дружества. Разследването за измама пък е свързано с обвинения за незаконно похарчени европейски фондове. Въпреки конфузния казус, Чешката република избегна скандалите за нарушаване на правовия ред, които обтегнаха отношенията между Брюксел и Полша и Унгария.   

"Убеден съм, че държавното обвинение ще продължи да работи по същия начин както през последните десет години и половина откогато ръководя офиса, което означава - независимо", коментира пред репортери Земан. Той добави, че не е имал намерение да напуска и през миналата година е кандидатствал за позицията на съдия в Европейския съд за човешките права.

Министър Бенешова критикува през април Земан, че е направил публично достояние разследването за експлозията на склада за муниции във Върбетице през 2014-а. Правителството обвинява за взривовете руските тайни служби и те предзвикаха дипломатически конфликт с Москва. Тогава премиерът Бабиш защити действията на Земан по случая.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във