Банкеръ Daily

Свят

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит предупреди Лондон, че изостава с изпълнението на ангажиментите си

Главният преговарящ от името на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние обвини Великобритания, че изостава с изпълнението на ангажиментите си и предупреди, че ако това продължи, споразумение няма да има, предаде ДПА. „Лондон прави крачка назад, две крачки назад, три крачки назад от първоначалните ангажименти”, каза Барние за в. "Сънди таймс" в навечерието на четвъртия кръг от преговори за Брекзит, който трябва да започне следващата седмица.

„Ако Лондон не съблюдава написаното в политическата декларация, договорена миналата есен от двете страни като отправна точка за преговори относно бъдещите отношения, няма да има споразумение”, предупреди Барние. Миналата седмица той каза, че предстоящият кръг от преговори ще бъде решаващ за гарантиране на търговското споразумение с Великобритания след Брекзит. Трите предишни кръга от преговори завършиха без каквито и да било осезаеми резултати.

В края на януари Великобритания се оттегли от ЕС и се намира в преходна фаза, която ще продължи до края на годината. През това време страната все още остава част от вътрешния пазар и митническия съюз на общността.

Преходният период може да бъде удължен с две години - решение, което може да бъде взето на среща на високо равнище през юни. Британският премиер Борис Джонсън обаче се противопоставя категорично на тази възможност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във