Банкеръ Daily

Свят

"Главният готвач на Путин" и "Фабрика за тролове" - главните обвинени за руската намеса в американските избори

Владимир Путин и Евгений Пригожин

"Главният готвачът на Путин" и "Фабрика за тролове" са главните обвинени за руската намеса в американските избори отпреди две години, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Вчера стана ясно, че Робърт Мълър, специалният прокурор, водещ разследването в САЩ, обвинява 13 физически лица и три юридически лица.

Начело на физическите лица е бизнесменът Евгений Пригожин. Той е известен с прозвището "Главния готвач на Путин". Смятан е за близък до Кремъл. Той е начело на компанията "Конкорд", която действа в сектора на ресторатньорството и кетъринга. Компанията осигурява храната за редица прояви и събирания в Кремъл. Тя вече е обект на американски санкции. За повече от 10 години, откакто установи отношения с Путин, бизнесът на Пригожин се разширил от услугите до отбраната. Руски издания твърдят, че той  е свързан с групата на руски наемници "Вагнер", пращаща хора в Сирия да се сражават на страната на руските сили. Пригожин отхвърля каквито и да е връзки с тази група. Според Вашингтон тази компания има договор със сирийското правителство за защита на петролните и газовите полета в Сирия в замяна на 25 процента от тяхната продукция. 

Вашингтон обвинява Пригожин, че е финансирал групата от руснаци, намесили се в американските избори. Пригожин коментира тези обвинения с това, че американците виждат, онова, което им се искат да видят.

"Фабриката за тролове"  пък се нарича Агенция за интернет изследвания и е базирана в Санкт Петербург. Всички обвинени руски физически лица са работели за нея, твърди Вашингтон. Пригожин и компаниите, които контролирал, са я финансирали, предаде Франс прес.

"Фабриката за тролове" контролирала хиляди фалшиви акаунта в социалните мрежи. Първо била създадена през 2014 г., за да влияе на вътрешния политически живот, но през 2015 г. била преориентирана към американското обществено мнение. В отдела й за САЩ работели 90 души. Жена, работила във фабриката, разказва за Франс прес, че е била наета да пише хвалебствия за Путин и да ги публикува в различни блогове под различни самоличности. Тя публикувала и стотици коментари в други интернет сайтове.

Групата обвинени от Вашингтон служители на "Фабриката за тролове" се представяла за американски граждани, създавала е фалшиви персонажи в социалните медии и е администрирала акаунти във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и ЮТюб,  в които се разглеждали въпроси, разделящи обществото, като например религията или имиграцията, предаде Франс прес.

В Тенеси групата създала например фалшив акаунт на Републиканската партия, привлякъл над 100 000 абонати. Групата е създала фалшиви акаунти на мюсюлмански активисти или активисти на каузата на цветнокожите. Няколко дни преди изборите за президент през ноември 2016 г. от тези акаунти бил отправен призив да не се гласува за Хилари Клинтън. 

"Фабриката за тролове" се е свързала с доброволец от екипа на Тръмп и той й е предоставил материали от предизборната кампания, без да знае на кого ги дава. Което означава, че замесените американци не са знаели, че подпомагат руснаците, предаде Франс прес.

"Фабриката за тролове" е организирала и финансирала митинги на привърженици на Тръмп. А след изборите е организирала и демонстрации на привърженици и на противници на Тръмп, например в Ню Йорк.

Стотици хора са участвали в тази голяма кампания за дестабилизация, която е разполагала с бюджет от няколко милиона долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във