Банкеръ Daily

Свят

ГКПП "Илинден - Екзохи" пропуска всички превозни средства

От 8 часа тази сутрин на граничния контролно-пропускателен пункт "Илинден - Екзохи" на българо-гръцката граница се пропускат всички превозни средства, съобщи БТА, като цитира областния управител на Благоевград Николай Шушков.

С отварянето на ГКПП Илинден - Ексохи ще се намали напрежението в обществото и бизнеса по тази тема и ще облекчи трафика на ГКПП Кулата-Промахон.

До момента през граничния пункт можеха да преминават само товарни автомобили и то в интервала от 7 до 23 часа. От днес през него могат да преминават и леки автомобили и автобуси.
Първоначално обявената дата за отваряне на пункта за всички превозни средства беше 1 юли. Забавянето с едно денонощие е заради осигуряване на допълнителни екипи от гръцка страна, който да обработват документите, необходими при преминаването на границата в условията на епидемията от коронавирус.
Принос за вземането на това решение, несъмнено е работната срещата, която се проведе на 17 юни 2021 г. в Драма, Република Гърция, с областните управители на Драма и Кавала, подчертава областният управител на Благоевград. Общата позиция тогава е била, че е необходимо отварянето на ГКПП Илинден-Ексохи на пълно 24 часово работно време, за да се възобнови туристопотока, да се даде възможност на малкия и среден бизнес от двете страни на границата да заработи с пълна сила. Отварянето за леки автомобили и пътници на ГКПП Илинден-Ексохи ще облекчи и трафика на ГКПП Кулата-Промахон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във