Банкеръ Daily

Свят

Гигантски кражби подриват руския космически сектор

Откраднати милиарди, чиновници в затвора и избягал в чужбина ръководител: руският космически сектор се характеризира с кражби на средства в астрономически размери, които слагат прът в амбициите за величие в космоса, които Русия отново започна да проявява.

От години страната се опитва да възстанови тази своя индустрия - източник на огромна гордост по съветско време и в която тя остава незаобиколим световен фактор. Секторът обаче бе съсипан след разпадането на СССР, а в последно време понесе няколко унизителни провала. Корупционните скандали обаче продължават да разтърсват руската космическа индустрия и оставят в сянката си анонсираните проекти за нови ракети или станции на Луната.

"Милиарди се крадат" в държавния конгломерат Роскосмос, който обединява компаниите в сектора, обобщи в средата на този месец ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, цитиран от РИА Новости. Той съобщи, че разследвания се водят "от поне пет години и са далеч от приключване".

Нов епизод от този сериал: през април генералният директор на Научно-изследователския институт за космически технологии Юрий Яскин напусна Русия в посока европейска страна, откъдето подаде оставка, както съобщи в. "Комерсант". В неговото предприятие току-що била започнала финансова ревизия и той се опасявал, че ще бъдат открити злоупотреби, заявили източници на руския ежедневник.

Роскосмос потвърди пред АФП оставката на Яскин, чийто институт участва в разработването на руската глобална навигационна спътникова система ГЛОНАСС, която е проектирана да конкурира американската Джи Пи Ес (GPS). От космическата агенция не посочиха причини.

Злоупотребите засегнаха особено силно два важни проекта през последното десетилетие: ГЛОНАСС и строителството на нов космодрум - Восточний (Източният космодрум), в руския Далечен изток, замислен да замени Байконур в Казахстан. Освен това почти всички основни компании в сектора, включително конструкторите на ракети "Хруничев" и "Прогрес", бяха засегнати от финансови скандали, водещи понякога до затворнически присъди за кражби в голям мащаб. Сметната палата оцени различните финансови злоупотреби в Роскосмос през 2017 г. на 760 млрд. рубли (над 10 млрд. евро), което представлява близо 40% от нарушенията, открити във всички сектори на руската икономика.

Роскосмос редовно твърди, че сътрудничи на водените разследвания. "Изкореняването на корупцията е една от главните цели на ръководството", увериха от конгломерата пред АФП. В средата на миналия месец президентът Владимир Путин призова за "постепенно решаване на очевидните проблеми, които спъват развитието на космическия сектор". "Цените и сроковете, набелязвани за реализирането на космически проекти, често са неоснователни", подчерта той.

Изправянето на космическия сектор на крака е въпрос на престиж за Кремъл. Тази индустрия символизира възстановената гордост на Русия и нейните възможности да бъде в първите редици на международната сцена, особено в контекста на новата Студена война със Съединените щати. Съсипан през 90-те години на миналия месец, секторът се крепеше благодарение на търговски договори с чужбина. "Тогава обаче още имаше кадри на много високо професионално равнище и по-малко злополуки при изстрелвания", казва Виталий Егоров, автор на популярен блог за космоса, zelenyikot.com.

Първият модул на Международната космическа станция (МКС), Заря, бе произведен в Русия и изведен в откритото пространство през 1998 г. въпреки финансовите трудности. Парадоксално, ситуацията се влоши в началото на този век, когато тези проблеми бяха решени. Притокът на държавни средства подхрани злоупотребите и напредъкът на космическите изследвания спря, твърдят експерти. "Днес космическият сектор функционира на принципа: Дайте ни пари и ние ще изстреляме нещо... някой ден", обяснява Егоров.

Само космическата станция си остава твърдо "светъл лъч", но тя има по-скоро "политическа роля" за поддържане на международното сътрудничество и не допринася с нищо ново за научните изследвания, смята експертът. Според анализатори генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин - бивш вицепремиер, известен с антизападната си реторика и назначен на поста преди година - има проблеми с решаването на проблемите в сектора. Научните среди упрекват този журналист по образование, че не познава индустрията.

"Той би бил чудесен говорител на Роскосмос", казва с ирония Егоров, след което прави уговорката, че "дори Супермен не би успял да се справи с тази лавина от проблеми".

Facebook logo
Бъдете с нас и във