Банкеръ Daily

Свят

Гигантска авария пак спря тока във Венецуела

Венецуелската столица Каракас и голяма част от страната пак потънаха в мрак тази нощ поради нова повреда в електроснабдяването, предаде Франс прес, като се позова на свои кореспонденти и постове на очевидци в социалните мрежи.

Най-мащабната авария от седмица насам засегна късно снощи голяма част от столичните квартали и важни райони най-малко в 20 от общо 23-те щата на Венецуела, включително Варгас, Миранда, Арагуа, Карабобо и остров Маргарита.

Нито правителството, нито националната електрическа компания Корпоелек не дадоха обяснение за станалото. Опозиционерът Хуан Гуайдо призова хората да излязат днес на демонстрации срещу лошата работа на държавните инфраструктури.

От 7 март, когато гигантска авария остави почти цялата страна на тъмно в течение на пет дни, във Венецуела токът неведнъж прекъсваше, смущавайки водоснабдяването, транспорта, телефонните връзки и интернет.

Правителството на президента Николас Мадуро сочи за причина "електромагнитни, кибернетични и физически атаки" срещу ВЕЦ "Симон Боливар" в Гури, осигуряваща 80 на сто от енергията за страната. Той обвинява САЩ, че стоят зад тези атаки, организирани с цел да разклатят режима във Венецуела.

Прекъсванията на тока обаче са нещо обичайно за страната; опозицията и експертите по принцип ги обясняват с общото овехтяване на инсталациите, добавя АФП.

Междувременно опозиционерът Хуан Гуайдо увери вчера, че поддържа "много дискретни" контакти с военните в своята страна и заяви, че армията би желала смяна на правителството, предаде Франс прес.

"Имахме много дискретни контакти с военните, но още не е настъпил моментът да дадем подробности, защото, за съжаление, тук е диктатура. Гоненията са на дневен ред", заяви Гуайдо в интервю за перуанско радио, дадено от Каракас.

Според него "91 процента от венецуелците" искат смяна на правителството "и армията не остава по-далеч". Опозицията "ще продължи да се бори по мирен начин. . . за възстановяване на демокрацията", добави Гуайдо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във