Банкеръ Daily

Свят

Ги Верхофстат: Турция на Ердоган се носи към диктатура

Лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Ги Верхофстат заяви, че с решението за касиране на изборите в Истанбул присъединителни преговори между ЕС и Турция са невъзможни, предаде Асошиейтед прес.

В Туитър Верхофстат написа: "Това възмутително решение показва как Турция на Ердоган се носи към диктатура. При такова лидерство присъединителни преговори са невъзможни".

От своя страна Андерс Кнапе, президент на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа, заяви: "Ние посрещаме повторните избори в Истанбул с голямо безпокойство и призоваваме турските власти да направят всичко възможно, за да възстановят гаранциите за изборния процес".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган междувременно се нахвърли срещу влиятелна бизнес група, която критикува решението за повторение на кметските избори в Истанбул, предаде ДПА.

"Видяхме, че някои бизнес групи правят много странни изявления, след като бе обявено решението", заяви Ердоган пред членове на неговата Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ определи решението за повторение на изборите като предизвикващо тревога в момент, когато страната трябва да се съсредоточи върху икономическите и демократичните реформи.

"Вие правите грешка. Всеки трябва да си знае мястото", каза Ердоган и допълни: "когато правите изявления, които се месят в решението за изборите, това добре показва къде стоите".

Турското министерство на вътрешните работи назначи валията на Истанбул Али Йерликая да изпълнява временно длъжността на кмет на Истанбулската голяма община до произвеждането на нови избори за кмет на мегаполиса на 23 юни, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

Решението бе обявено, след като Висшата избирателна комисия на Турция отмени вчера резултатите от изборите за кмет на Истанбул, произведени на 31 март, на които кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия. Имамоглу спечели с около 13 000 гласа преднина пред опонента си.

ПСР оспори изборните резултати, аргументирайки се с установени нередности, и вчера ВИК прие иска за анулиране и повторение на изборите в Истанбулската голяма община. ВИК обяви, че вотът ще бъде повторен на 23 юни, когато турските избиратели ще се явят отново пред урните, за да гласуват повторно за кмет на Истанбул.

Facebook logo
Бъдете с нас и във