Банкеръ Weekly

Свят

Германското председателство се препъна в "Уайъркард"

В Брюксел също проспаха измамите за близо 2 млрд. евро

S 250 369c64c6 09ab 4401 9008 afc5d807572d

Германското председателство на Европейския съюз от 1 юли бе свързвано с големи очаквания. Най-силната икономика ще води общността, точно когато тя е изправена пред невиждани предизвикателства за справяне с пандемията и европейските икономики са заплашени от дълбока рецесия. Един скандал обаче постави под съмнение способността на страната да се грижи дори за собствените си финанси. 

Германия ще ръководи процеса по приемане на бюджета за следващите 7 години, спасителния план на Урсула фон дер Лайен, бюджетът за 2021-а, промяната в данъчните закони и преговорите за отношенията с Великобритания след Брекзит. Но непосредствено преди да поеме кормилото се случиха неща, които я поставиха в твърде неблагоприятна светлина. Една от най-прехвалените европейски финансово - технологични компании - "Уайъркард", обяви на 25 юни фалит, след като ръководството й призна, че 1,9 милиарда евро са били представяни като държани по сметки във Филипините, а всъщност не са съществували. Още по-фрапиращ е пропускът на финансовия надзорник на фалиралата компания BaFin, който е проспал целия процес на отклоняване на почти 2 млрд евро. Така че, преди да се заеме с финансовите проблеми на общността, правителството на Ангела Меркел ще трябва да си даде сметка доколко ефективен е контролът на BaFin върху финансовите пазари и дали той трябва да продължи да работи в сегашния си вид. Въпрос на време е и Брюксел да осъзнае, че пропуските на германската надзорна институция и неспособността й да види счетоводните манипулации на "Уайъркард" са толкова фрапиращи, че се превръщат в европейски проблем. И сериозно заплашват Европейския съюз от потенциални поражения върху репутацията му на сигурно място за инвестиции. 

Измама за милиарди

Компанията Уайъркард", която е основана през 1999 г., бе германската финансова гордост - най-печелившата и най-иновативната. Тя дори беше член на елитния германски борсов индекс DAX. Основателят й Маркус Браун, който е австрийски гражданин, бе арестуван на 22 юни и впоследствие пуснат под гаранция от 5 млн. евро, а на 25 юни "Уайъркард" внесе документи за несъстоятелност. Това се случва за първи път в 32-годишната история на индекса DAX. 

Анализатори твърдят, че заради измамите и този фалит над десет банки ще се разделят с около 1.6 млрд. евро. Сред тях и холандските "АБН АМРО банк" и "Ай Ен Джи груп", както й германските "Ландесбанк Баден-Вюртемберг" и "Комерцбанк". Освен дълговете към кредитни институции, "Уайъркард" дължи още 1.4 млрд. евро по корпоративните си облигации, емитирани през септември 2019-та. И "Ърнст енд Янг" вече се подготвя за съдебен процес по иск, внесен от берлинския адвокат Волфганг Ширп от името на 1500 инвеститори на колабиралата група, търсещи от одитора обезщетение в размер на 1 млрд. евро. Междувременно рейтинговата агенция "Мудис" отмени всички свои оценки на фирмата и понижи кредитния й рейтинг до "боклук" (junk). 

Германската държавна банка за развитие Ка еф Ве ( KfW) пък алармира, че може да изгуби 100 милиона евро заради злоупотребите в "Уайъркард", защото преди две години й е отпуснала тази сума, а днес няма никакъв шанс да си ги получи. "Парите изгоряха", коментираха лаконично от банката. 

За да спаси авторитета на германската финансова система, ресорното министерство разпореди пълно разследване. Миналата седмица следователи влязоха в офисите на "Уайъркард" в Германия и Австрия.  Обискирани бяха общо пет сгради, включително централата в покрайнините на Мюнхен, от дванайсет прокурори, 33-ма  полицаи и германски и австрийски ИТ експерти. Освен на шефа Маркус Браун, обвинения бяха повдигнати и на членовете на управителния съвет - Ян Марсалек, Александер фон Кноп и Зузане Щайдел. 

Отзвук в Брюксел

Заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за финансите на общността, изтъкна, че Брюксел трябва да оглави разследването на надзорника BaFin. Той препоръча също така комисията да проведе собствено проучване на случая. И ако тези проверки бъдат задълбочени и стигнат до край, ще се окаже, че дори Германия вече е под зоркото око на европейския надзор. Според Домбровскис това ще върне доверието на държавите членки в европейските институции. 

Притеснително е обаче, че европейското звено, което трябва да следи за подобни измами, също не е реагирало. Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) не е успял да проследи какво се случва в Германия. Ето защо изниква въпросът не е ли време тази институция, която функционира като хаотичен сбор от национални регулатори без реални собствени правомощия, да бъде реформирана, така че да върши работа. В противен случай инвеститорите ще получат ясен сигнал, че вложенията им на територията на общността са в опасност. На практика най.доброто, което може да се направи след скандала с германската компания за електронни плащания, е да се създаде един по-силен и централизиран пазарен регулатор, който да стане първата стъпка към обединението на капиталовите пазари на ЕС, а защо не и към създаването на истинско паневропейско тържище за ценни книжа. 

Добрите намерения на Германия

Като изключим компрометираното начало, програмата на германското председателство е една от най-силните и най-амбициозните. Основната цел на Берлин е бързо постигане на споразумение за фонда за възстановяване на Фон дер Лайен в размер на 750 млрд евро и спорния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който надхвърля 1 трилион евро. В същото време трябва да бъде приет и бюджетът на общността за 2021-а. Европейската комисия предложи той да е 166.7 млрд. евро, като бъде допълнен с безвъзмездни 211 млрд. евро и приблизително 133 млрд. евро за заеми по линия на Next Generation EU (временния инструмент за възстановяване на европейската икономика). Намирането на консенсус за дългосрочния бюджет ще е най-важната, но и най - трудната задача за Германия, защото някои страните членки настояват за заеми вместо грантове за най-силно засегнатите от кризата държави.

Германия е амбицирана да постигне напредък и по Зеления пакт за опазване на климата, а и по дигитализацията, което ще струва над 1 трилион евро от евробюджета и от частно финансиране.

Във външнополитически план акцентът е върху Африка, отношенията с Китай и бъдещото сътрудничество с Великобритания. Особено важно е Европа да затвърди позицията си на единна сила в глобалната борба за надмощие със Съединените щати, Русия и Китай.

"Наясно сме, че очакванията от германското председателство са големи. Искаме да отговорим на тези очаквания с амбицията да излезем незасегнати от тази криза и Европа да е готова за бъдещето. Единствено заедно можем да запазим нашите европейски ценности и да ги защитим пред несгодите”, каза канцлерката Ангела Меркел.

Според нейното правителство Германия ще се справи. Според повечето анализатори - също. 

Станимир Вълков

Facebook logo
Бъдете с нас и във