Банкеръ Daily

Свят

Германското правителство е готово с план за облекчаване на мерките

Правителството в Германия е изготвило план за облекчаване на мерките срещу коронавируса и постепенно връщане към нормалния начин на живот. Предложението ще бъде обсъдено с лидерите на 16-те германски провинции по-късно днес, предаде ДПА.

Няма посочени времеви рамки за следващите стъпки в предложението, в което се казва, че големи решения за отхлабване на ограниченията не трябва да бъдат взимани до 6 май.

В плана се предвижда отваряне на детски площадки за игра, където родителите ще трябва да следят дали децата им спазват правилата за хигиена. В него се споменава още отваряне на музеи, изложби, мемориални обекти, зоологически и ботанически градини, както и разрешаване на кръщенета, сватби и погребения с малко присъстващи.

Забраната за обществени прояви засега важи до 31 август.

Ограниченията, наложени в Германия заради новия коронавирус, "със сигурност" ще бъдат удължени до 10 май, съобщи междувременно "Дойче веле". Днес Ангела Маркел разговаря с министър-председателите на федералните провинции за мерките и забраните.

Ограниченията на социалните контакти, въведени в Германия заради пандемията от коронавирус, важат до 3 май. Днес обаче стана ясно, че те "със сигурност" ще бъдат удължени с още една седмица - до 10 май. Това съобщи ръководителят на канцлерската служба Хелге Браун пред телевизия N-TV. Забраната важи за събирания на повече от двама души. Изключения има за членовете на общо домакинство или семейство.

Това предложение ще бъде обсъдено днес с министър-председателите на отделните федерални провинции. В рамките на видеоконференция канцлерката Ангела Меркел ще обсъди с тях германските мерки и възможностите за отменянето им. Очаква се "основният пакет с мерки" да бъде удължен до 10 май. Според важащите ограничения, хотелите и ресторантите са затворени, както и фирми в много други браншове. Това изправя мнозина в Германия пред огромни финансови затруднения.

Хелге Браун обяви, че "по-голяма дискусия" за ограниченията и евентуалното им разхлабване ще се проведе на 6 май. Тогава ще бъде ясно и как се е променила ситуацията след частичното отваряне на магазините след 20 април. Ръководителят на канцлерската служба, а и министър-председатели на отделни федерални провинции вече обявиха, че може да се стигне до различия в темпото на разхлабване на мерките, тъй като някои региони са по-слабо засегнати от пандемията от коронавирус.

Според актуално изследване на Института за проучване на общественото мнение YouGov, всеки втори германец смята, че Германия твърде бързо разхлабва ограниченията, наложени заради новия коронавирус. 49% споделят това мнение. А едва 15% смятат, че мерките се отменят прекалено бавно. 28% одобряват темпото, с което се случват нещата. Останалите не са посочили никакъв отговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във