Банкеръ Daily

Свят

Германските заведения и хотели спешно търсят персонал

Според германската Федерална агенция по заетостта, в сферата на ресторантьорството и хотелиерството кадрите  са намалели с 25 процента. 

Германският Институт за изследване на трудовия пазар и заетостта обяви, че страната се нуждае ежегодно от 400 000 работници от чужбина, за да компенсира недостига. Пандемията само ускори този процес. Сред най-пострадалите са заведенията и хотелите, пише Дойче Веле. 

Най-сериозен е спадът при заетите на ограничено работно време. Според германската Федерална агенция по заетостта, в сферата на ресторантьорството и хотелиерството кадрите  са намалели с 25 процента. 

Заради недостиг на персонал някои ресторанти и хотели вече им се налага да ограничават дейността си и работното си време. "Намалихме работното време", признава хотелиерът от Хамбург Никлаус Кайзер фон Розенбург. "В миналото можехме да предложим стопроцентова гаранция на работното място в ресторантьорството, но коронакризата премахна тази сигурност." Много работодатели вдигнаха заплатите, обяснява фон Розенбург. "Единственият изход е значително повишаване на цените на услугите", казва хотелиерът.

Много от хората, които преди коронакризата  работеха в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, вече са се преориентирали към други сектори заради несигурността. 

И преди пандемията трудовият пазар бе изправен пред сериозен дефицит на кадри. Причината за това е демографска: "бейби бум" поколението, т.е. хората, родени в периода между края на Втората световна война и средата на 60-те години, се пенсионират, а интерес към заемане на освободените работни места няма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във