Банкеръ Daily

Свят

Германските социолози очакват рекодно ниска изборна активност

На парламентарните избори в Германия в неделя се очаква рекордно ниска избирателна активност, сочат последните социологически данни. Очаква се около 63 процента от имащите право на глас да отидат до урните. Преобладаващата част от тях ще изберат отново Ангела Меркел. Подкрепата за Християндемократическия съюз на канцлера остава непроменена - 36 процента. 

Социалдемократическата партия на Мартин Шулц продължава да губи.  По последни данни социалдемократите получават едва 21,5% и това е най-слабото им представяне в следвоенната история на Германия, съобщава БНР. 

На този фон се очертава запазване на статуквото, смята шефът на новините в обществената германска телевизия ЦДФ, Матиас Форноф в интервю за националното радио.

"Резултатите показват, че управляващата коалиция от християндемократи и социалдемократи би имала съвсем комфортно мнозинство", коментира Форноф.

Сериозен ръст бележи  „Алтернатива за Германия”, която може да се окаже трета политическа сила в Германия. Наблюдателите очакват и евентуални изненади, тъй като само малка част от анкетираните гласоподаватели заявават открито, че в неделя ще гласуват за крайно-дясната формация

"Много от анкетираните не признават, че ще гласуват за „Алтернатива за Германия”. Това от своя страна прави прогнозите изключително трудни. Едно е ясно - ксенофобската партия ще бъде представена в Бундестага, при това с добър резултат. Никой не е щастлив от факта, че в сградата на Райхстага ще говорят политици, които не зачитат Конституцията, които се намират в крайно-дясното политическо пространство, които твърдят скандални неща във връзка с националсоциалистическото минало на Германия. Така че ситуацията не е приятна и застрашава демокрацията.", допълва Матиас Форноф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във