Банкеръ Daily

Свят

Германските социалдемократи решават за коалицията с Меркел

Германската социалдемократическа партия се събира днес на важен конгрес, за да реши дали да води официални преговори с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел Християндемократически/Християнсоциален съюз за съставяне на управляваща коалиция, съобщава БНР.

Принципното споразумение между партиите беше постигнато миналата седмица след безпрецедентно дълги предварителни разговори, продължили цяло денонощие. Тогава бяха договорени ключови въпроси като имиграцията, данъчните ставки за богатите и участието на страната в бюджета на ЕС. 

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц призова съпартийците си да одобрят започването на коалиционните преговори с консерваторите на Меркел. Искането да се започнат официални преговори обаче среща съпротива сред младежката организация и лявото крило на партията. 

Почти 4 месеца след парламентарните избори Меркел все още не успява да състави правителство. Ако конгресът на социалдемократите се обяви против започването на официални преговори за коалиция, това може да доведе до нови избори или съставяне на правителство на малцинството. 

Участие в днешния партиен форум ще вземат 600 делегати.  Делегатите на младежкото крило на партията, които наброяват 80-90 души, планират да гласуват против.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви вчера, че смята за свой дълг да използва възможността за помогне на възможно най-много германци с влизането отново в широка управляваща коалиция с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

"Безплатните грижи в детските градини и за възрастните хора, както и силна Европа, могат да станат факт, само ако сме в правителството", написа Шулц в Туитър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във