Банкеръ Daily

Свят

Германският здравен министър изпревари по популярност Меркел

Йенс Спан

Министърът на здравеопазването на Германия - Йенс Шпан - е най-популярният политик на страната, сочи социологическо проучване на маркетинговата компания Kantar, публикувано на 27 декември в местния всекидневник "Билд". Което увеличава вероятността той да е следващият лидер на най-голямото европейско стопанство.

Четиридесет годишният Шпан отдавна е смятан за изгряващата звезда на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел. Преобладаващо е мнението, че той има ключов принос за сравнително успешното управление и справяне с пандемията от COVID-19 в Германия. 

Според анкетата на Kantar, 52% от участниците са посочили, че Шпан трябва да играе водеща роля в германската политика през 2021-а срещу 28% в края на 2019-а. Меркел е получила одобрението на 51% от анкетираните - с 11% повече отолкото през миналата година. По оценка на агенцията "Шпан определено е победителят на годината".

Меркел ще се оттегли от управлението след следващите избори в Германия през септември 2021-а след повече от 15 години начело на европейския икономически мотор. Християндемократическият съюз ще избере нов лидер и вероятен кандидат за канцлер на виртуален конгрес през януари. 

Шпан подкрепя Армин Лашет - премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Дългогодишният съперник на Меркел - Фридрих Мерц, и бившият министър на околната среда Норберт Рьотген също участват в напреварата за водач на християндемократите. Победителят вероятно ще е и кандидатът на консервативния блок за наследник на Меркел, въпреки че премиерът на Бавария - Маркус Зьодер, който е лидер на сестринската партия на Християндемократическия съюз - също ще бъде поканен да се включи в състезанието. 

Всъщност, именно Зьодер е третият по популярност германски политик, според анкетата на Kantar, с 50% одобрение. Финансовият министър и вице-канцлер Олаф Шолц, който е кандидатът на социалдемократите за креслото на Меркел, е четвърти с 47% одобрение. Мерц получава подкрепа от 37% от анкетираните и е на шесто място, Лашет е осми с 31%, а Рьотген е девети с 29 процента. 

Въпреки че Шпан подкрепя Лашет, има вероятност именно Шпан да бъде помолен да се включи в надпреварата за канцлер от партията на консерваторите, ако се установи, че той има най-голям шанс да спечели изборите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във