Банкеръ Daily

Свят

Германският външен министър призова за предпазливост при вдигането на ограниченията за пътувания в чужбина

Германският външен министър Хайко Маас призова за предпазливост при отменянето на предупрежденията за пътуване, предаде ДПА.
„Когато хората не просто могат да летят в чужбина, но също така да се връщат по достатъчно безопасен начин, тогава стъпка по стъпка можем да отменим тези предупреждения за пътуване”, каза Маас в публикуван днес коментар пред медийната група "Функе". Той отбеляза, че тези стъпки не трябва за са прибързани. „Не можем и няма пак да прибираме още четвърт милион души от почивка това лято”, каза той.

След мащабното въвеждане на ограниченията за пътуване заради коронавируса през март, Германия репатрира най-малко 225 000 свои граждани от чужбина, като според външното министерство това е било най-голямата подобна операция в историята на страната. „Вътрешните граници на Европа не трябва да останат затворени и ден повече от нужното”, допълни той.

По думите на Маас при отваряне на границите германското правителство трябва да действа контролирано и координирано, за да не се подкопае напредъкът, постигнат в борбата срещу вируса. Германското външно министерство запазва в сила глобалното предупреждение за пътуване, което в сряда бе удължено до средата на юни.

Същевременно Португалия реши да ограничи процента на затовареност в самолетите до две трети от капацитета им, за да се спазва социална дистанция между пътниците, предаде Франс прес. От четвъртък националната авиокомпания ТАП (TAP) възобновява първите си международни полети след спирането им заради епидемията от коронавирус. Ограничението влиза в сила от днес, е посочено в декрета, публикуван в Държавен вестник. Текстът предвижда изключения при полети за репатриране на граждани. В такива случаи пътниците ще трябва да се разполагат на разстояние в зависимост от капацитетите на самолета и броя на пътниците.

Авиокомпания ТАП Еър Португал (TAP Air Portugal), която от април осигуряваше маршрути само между континенталната територия и Азорските острови и Мадейра, възобновява в четвъртък международните си полети. Предвидени са два извънредни полета до Сао Пауло на 7 и 8 май. В техническа безработица са 90 процента от общо 11 000 служители на авиопревозвача.

Португалия отмени от полунощ извънредното положение, въведено на 19 март. Предвидено е поетапно смекчаване на мерките през май. То започва утре с отварянето на кварталните магазини, фризьорските салони и автокъщите. По време на дългия първомайски уикенд обаче португалците могат да напускат местоживеенето си само за упражняване на неотложни професионални дейности.

По данни от вчера в Португалия броят на заразените е общо 25 190, а смъртните случаи са 1023.

Facebook logo
Бъдете с нас и във