Банкеръ Daily

Свят

Германският външен министър приветства призива на Макрон за реформи в ЕС

Хайко Маас

Германският външен министър Хайко Маас приветства призива на френския президент Еманюел Макрон за дълбоки реформи в Европейския съюз в навечерието на евроизборите през май, предаде ДПА.

"Отговорен дебат за това как виждаме бъдещето на Европа е добро нещо за европейската демокрация, особено преди европейските избори", каза Маас в интервю, публикувано днес в германския в. "Тагесшпигел".

"Еманюел Макрон дава (на дебата) ценен импулс", добави той.

Макрон вчера призова за "европейски ренесанс" и предупреди за опасността от национализъм в послание, публикувано във всичките 28 страни членки на ЕС.

Той призова блокът да създаде няколко нови агенции, включително такива, които ще помагат за опазване на околната среда, ще предотвратяват кибератаки срещу изборния процес в страните от ЕС и ще защитават външните граници на блока.

Много от идеите на Макрон не са нови и Маас посочи, че Германия и Франция вече са работили заедно върху някои от неговите предложения.

"Сещам се също и за други идеи, като запазване на европейската солидарност и върховенството на закона", каза Маас, и добави: "Подобен дебат, разбира се, ще предизвика противоречиви реакции".

Facebook logo
Бъдете с нас и във