Банкеръ Daily

Свят

Германският регулатор: Ваксината на АстраЗенека е високоефективна

Германският регулаторен орган по ваксините заяви, че ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" е "високоефективна" и реакциите към нея са краткотрайни, в успокоително съобщение, след като някои ключови здравни служители отказаха да се имунизират, предаде Ройтерс.

Здравните власти в някои европейски държави, включително Германия, са изправени пред съпротива срещу ваксината, след като странични ефекти принудиха болничен персонал и други ключови здравни работници да ползват болнични, натоварвайки допълнително и без това претоварените служби.

В изявление, споделено в туитър от здравния министър Йенс Шпан, направено от изследователския институт "Паул Ерлих", който е и медицински регулатор, се посочва, че ваксината "предотвратява болестта COVID-19 в повечето случаи или облекчава симптомите, когато възникне заболяване".

"Реакциите на ваксината се появяват сравнително често след прилагането й. Те обаче са краткотрайни и обикновено отразяват нормалния имунен отговор на организма към ваксинации", се казва още в изявлението.

От института "Паул Ерлих" отбелязват, че са били уведомени за съобщения от някои клиники за повишена заболеваемост сред персонала, получил ваксината на "Астра Зенека", с реакции като треска, студени тръпки, главоболие, болки в мускулите и крайниците и общо усещане за болест.

Клиничните изпитания на ваксината са показали, че "реакциите обикновено се появяват скоро след ваксинацията и не са свързани с по-тежко или продължително заболяване", допълва регулаторният орган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във