Банкеръ Daily

Свят

Германският президент Щайнмайер ще се кандидатира за втори мандат

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обяви днес, че ще се кандидатира за втори мандат догодина, предаде Ройтерс.

Той предположи, че победителите на парламентарните избори през септември няма да отстранят действащ държавен глава, въпреки че е от друга партия.

В Германия президентът се избира от специално Федерално събрание, което включва членовете на Бундестага, долната камара на националния парламент, както и депутати от регионалните парламенти на 16-те провинции, чийто брой се определя пропорционално в зависимост от населението им.

65-годишният социалдемократ Щайнмайер, бивш външен министър, бе номиниран за президент от предишното коалиционно правителство на канцлерката Ангела Меркел между нейния консервативен блок и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). ГСДП обаче изостава с голяма разлика на трето място в предизборните анкети, което означава, че тя едва ли ще участва в следващото правителство на Германия. Ако това се случи, Щайнмайер ще разчита на неписаното правило действащият президент да бъде оставян на поста, отбелязва Ройтерс.

"Бих желал да се кандидатирам за втори мандат като президент", каза Щайнмайер на пресконференция в резиденцията си в Берлин - двореца "Белвю". Той добави, че иска да помогне за "лекуването на раните", оставени от коронавирусната пандемия.

Анкетите сочат, че или консерваторският блок, или Зелените ще бъдат най-голямата политическа сила в Бундестага след изборите през септември. От ГСДП подкрепиха намеренията на Щайнмайер, но баварският консервативен премиер Маркус Зьодер каза, че въпросът ще бъде решен след изборите.

В Германия президентът има малко правомощия, но обикновено е високопоставен политик. Той трябва да е обединител на нацията и да установява високи нравствени норми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във