Банкеръ Daily

Свят

Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер на социалдемократите

Германският финансов министър Олаф Шолц ще се кандидатира за лидер на неговата Социалдемократическа партия (СДП), присъединявайки се към надпревара за възраждане на затъващата по популярност партията, след като тя влезе в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, съобщава немското ежеседмично списание "Шпигел".

Евентуален успех на Шолц да поеме ръководството на ГСДП би донесъл повече стабилност на проблемната управляваща голяма коалиция на Меркел, към която социалдемократите се присъединиха неохотно през миналата година след изборите през 2017-а, припомня БНР.

"Готов съм да се кандидатирам, ако искате да го направя", е заявил Шолц по телефона пред тримата временни лидери на ГСДП, съобщава "Шпигел" и допълва, че никой от тях не е бил против неговото предложение.

Олаф Шолц е най-популярният кандидат за участие в надпреварата за лидерския пост на ГСДП, като неотдавнашна анкета установи, че той е вторият най-любим политик сред германците за следващ канцлер на страната.

Обществената подкрепа за ГСДП спадна почти наполовина до едва 12% след присъединяването на партията към управляващата консервативна коалиция на Ангела Меркел, като лявото крило в партията настоява тя да напусне управлението и да бъде негова опозиция. Олаф Шолц обаче отхвърли подобни призиви, като заяви, че неговата партия се ангажира да изпълни целия законодателен мандат до 2021 година.

Агенция Ройтерс напомня, че Меркел обяви, че няма да се кандидатира за пети мандат и се очаква нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер да води германските консерватори на следващите избори.

През юни ГСДП назначи трима временни ръководители на партията след оставката на тогавашната партийна лидерка Андреа Налес в резултат на трагичното представяне на изборите през май за Европейски парламент.

Очаква се 400-те хиляди членове на СДП да гласуват за нов лидер на партията през октомври. Крайният срок за участие в надпреварата за лидерство е 1 септември.

В петък говорителката на германското финансово министерство отказа да коментира информацията на "Шпигел", че Олаф Шолц ще се впусне в надпреварата за лидер на Социалдемократическата партия.

Междувременно немската медия RND съобщи, че Олф Шолц не планира да напусне поста на финансов министър въпреки кандидатурата си за лидер на ГСДП.

RNS цитира източници от ГСДП, според които Шолц иска да остане финансов министър и че планира да обяви официално своята кандидатура в партийната надпревара през следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във