Банкеръ Daily

"Ди Цайт":

Германският егоизъм ще разруши ЕС

Германският егоизъм е на път да разруши Европейския съюз, а той е незаменим, защото без него европейската територия отдавна би била разделена на руска, китайска и американска сфери на влияние. И на техните граници непрекъснато би имало заплаха от война, както е в Украйна, Грузия, Сирия, Либия и други страни. Проблемът обаче е, че Европа „е загубила своята привлекателност“, а  за това са виновни бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер и неговата наследница Ангела Меркел. Това написа анализаторът на  "Ди Цайт" Алън Позенер.

Според Позенер германците смятат, че са най-добрите сред европейците. Британците никога не са били ентусиазиран член на Съюза и сега излизат. Французите, когато казват Европа, имат предвид Франция. Полша и Унгария, както повечето източноевропейски страни, са непоправими националисти. Гърция, Италия и другите страни от Южна Европа не разбират от икономика. Какво се случва на Балканите по принцип е невъзможно да се разбере. „И всички се опитват да ни заблудят“.

„А ние, напротив, правихме на британците една отстъпка след друга, в името на французите изоставихме германската марка, спасихме Гърция и еврото, измислихме култура на гостоприемство. Въпросът обаче е: „Но защо въпреки това никой не обича нас, немците?“, пита журналистът.

Ангела Меркел заяви в началото на германското ротационно председателство, че за да „стане Европа отново велика“, тя трябва да се научи да гледа на света през други очи. Но тя не уточни, че германците трябва да осъзнаят, че проблемът се крие именно в тях, или по-скоро в егоизма им. Поляците трябваше чакат 10 години, преди да им бъде позволено да се присъединят към ЕС, а след това Шрьодер въведе и седемгодишна забрана на полските гастербайтери да влизат в Германия.
 След това, въпреки опасенията на Варшава и балтийските държави, се появи оста Москва-Берлин-Париж, която се противопостави на войната в Ирак, продължава изданието. Освен това зад гърба на източноевропейците Шрьодер сключи сделка с Кремъл, която направи Германия зависима от руския газ. Не забравяйте, че бившият канцлер отмени и критериите от Маастрихт за своята страна и Франция. В други „нестратегически“държави, обаче, те продължиха да действат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във