Банкеръ Daily

Свят

Германският бизнес е против ембарго над руския газ и петрол

Асоциацията на германските индустриални и търговски камари се противопоставя на налагането на ембарго за руския газ и петрол.

Въпреки войната срещу Украйна енергиен бойкот не е оправдан, каза главният изпълнителен директор Мартин Ванслебен в интервю за радиостанцията Дойчландфунк.

Според него предвид огромната зависимост от руските енергийни доставки, газовото ембарго би било "катастрофално", като се има предвид, че газът е необходим за производството в химическата, стоманодобивната и фармацевтичната промишленост.

Ванслебен предупреди, че "ако химическата индустрия в Германия спре производството, тогава колелата в Европа ще спрат в дългосрочен план".

Компаниите от ЕС може би са в състояние да заобиколят искането на Русия да получава плащанията за газа в рубли, без да нарушават европейските санкции спрямо Москва, ако плащат в евро или долари, които след това се конвертират в руската валута, заяви вчера Европейската комисия.

Компаниите също така ще трябва да търсят допълнителни условия за транзакциите, като декларация, че считат своите договорни задължения за завършени, след като депозират неруските валути (в долари или евро), посочват от Комисията.

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не зaплаща синьото гориво в рубли. През март Путин издаде указ, с който се изисква от купувачите на енергия да открият сметки в "Газпромбанк", за да извършват плащания в евро или долари, които след това да бъдат конвертирани в сметки в рубли.

По-рано този месец ЕК каза, че указът рискува да наруши наложените от съюза санкции, тъй като ще оставят ефективното завършване на покупката - след като плащанията бъдат превърнати в рубли - в ръцете на руските власти.

В консултативен документ, изпратен до държавите членки тази седмица обаче, Комисията каза, че предложението на Москва не предотвратява непременно процес на плащане, който да отговаря на санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна.

Съветът на Комисията не е правно обвързващ, но е опит да се насочи дискусията, докато страните членки измислят как да продължат да плащат за руския газ, съобщава Ройтерс.

Европейските власти в Брюксел посочват още в документа, че има опции, които могат да позволят на компаниите да продължат законно да плащат за газ.

"Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си колеги да изпълнят договорните си задължения по същия начин, както преди приемането на указа, т.е. чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари“, се казва в документа.

Все още обаче не е ясна процедурата за осигуряване на изключения от изискванията на руския указа, се казва в документа на ЕК.

Преди да извършат плащания, операторите от ЕС могат също така да направят ясно изявление, че считат своите договорни задължения за изпълнени, когато депозират евро или долари в "Газпромбанк" - за разлика от по-късно, след като плащането се преобразува в рубли, който процес обаче е в ръцете на руската страна, се казва в документа.

"Би било препоръчително да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна съгласно правилата на указа“, се казва в документа.

Говорител на Европейската комисия посочи, че компаниите трябва да се придържат към валутата, договорена в договорите им с "Газпром", като 97% от които тези договори са евро или долари.

Санкционният режим на ЕС не забранява на компаниите да откриват сметки в "Газпромбанк" или да се ангажират с банката, за да се опитват да търсят решение, се казва още в документа на Комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във