Банкеръ Daily

Свят

Германски министър си поиска милиардите европейски пари за българските роми

Кадър от посещението на Йоаким Щамп /крайният вляво/ в Столипиново

Германски регионален политик поиска да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, които са предназначени за ромите в Румъния и България.

Министърът за интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп каза пред "Вестдойче алгемайне цайтунг", че е установил, че двете държави от Източна Европа не използват по предназначение финансирането от Европейския социален фонд.

"В България ромите не са приети изобщо. Те са третирани като пета класа граждани. Там не е гарантирано образованието на децата. България трябва да разбере, че ако продължи да позволява тази липса на образование, проблемът ще продължава да се разраства", обясни министърът. През 2014 г. Щамп, който тогава бе депутат в регионалния парламент на Северен Рейн-Вестфалия гостува в пловдивския квартал Столипиново.

България и Румъния всяка година получават милиарди евро за подпомагане на ромските общности в двете държави.

В България има 750 000 роми или 9,94% от населението. Страната е отделила за тях 7.4 млрд. евро за програмния период 2014-2020 г., като 5.2 млрд. евро идват от социалния фонд.

Румъния е отделила 22 млрд. евро, като близо 16 млрд. евро са от фонда за същия период. Парите са в помощ на 1.1 милиона роми, които представляват повече от 5% от цялото население на страната.

Щамп поясни, че двете държави не използват по предназначение  парите за ромите, така че средствата трябва да бъдат отделени за Рурския регион, защото два големи града в него Дортмунд и Дуйсбург са приели сериозен брой мигранти от ромски произход от двете държави.

Неотдавна кметът на Дуйсбург Сьорен Линк каза, че е склонен да приема повече сирийски бежанци, само и само от града да се махнат мигрантите от България и Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във