Банкеръ Daily

Свят

Германски министър: Обвиненията на Ердоган са нелепи, злобни и неправдоподобни

Германският министър на правосъдието Хайко Маас отхвърли обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за "нацистки практики" в Германия като "нелепи, злобни и неправдоподобни", предаде ДПА.

Маас постави под въпрос дали въобще би трябвало да се реагира на провокативните коментари на Ердоган.

"Той иска да ни провокира. А ние трябва да внимаваме да не се оставяме да бъдем провокирани", каза Маас в телевизионно предаване.

Министърът подчерта, че Берлин няма желание да изостря дипломатическия спор, и добави, че не подкрепя обща забрана за публични изяви на турски министри в Германия.

Ердоган отправи обвиненията, след като поредица от планирани прояви в Германия с участието на турски министри бяха отменени, главно поради съображения за сигурност.

Междувременно турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи присъства вчера на събиране в хотел в Кьолн, след като други две събития бяха отменени.

В своята реч пред около 300 поддръжници той засегна напрежението между правителствата на двете страни, без да споменава конкретно Германия.
"Ние не позволяваме на никого да ни казва какво да правим и какво - не", заяви Зейбекчи.

В същото време той каза, че турците, които са в Германия, живеят "в страна, която е наш приятел". Преди това Зейбекчи присъства на концерт в Леверкузен.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във